Äntligen vardag!

0

Boken Huslig ekonomi är en hyllning till vardagen. En hyllning till de alldeles vanliga och vardagliga dagarna som ger oss trygghet och stabilitet. En bok som ger verktygen för hur du själv kan bidra till en bättre värld, en vardag i taget.

Den underbart fräscha nya läroboken i huslig ekonomi för åk 7–9 har getts ut av Schildts & Söderströms i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund. Författare är Nina Tallberg och Maria Riska. Karin Lindroos och Elisabeth Eriksson från Marthaförbundet har aktivt varit med i produktionen av både text och bild. Magnus Lindroos står för den lyckade ombrytningen.

Med sin hårda pärm och läckra bilder lockar boken till sig läsare i alla åldrar, och är förutom för skolungdomarna som använder den i huslig ekonomi också avsedd för ungdomar som flyttar till ett eget hem. Naturligtvis passar den även för vilken läsare som helst som är sugen på att lära sig mer om t.ex. närmat, zero waste, ekologi eller få tips om nya goda recept!

Boken följer nya läroplanen för den grundläggande utbildningen. Den omfattar delområden som grunderna för matlagning och hygien, städning, olika matkulturer och även miljömedvetenhet, ekonomi, konsumentens rättigheter och skyldigheter. I boken lyfts det inhemska och närproducerade, nordiska och miljövänliga fram som första alternativ. En säsongsguide vägleder läsaren att välja rätta råvaror i säsong, t.ex. rotfrukter och kålsorter, och lingon och tranbär till hösten.

Innehållet i boken är uppdelat i fem olika delar: I köket, I skafferiet, I städskrubben, I vardagen och Kring matbordet. I den första delen får läsaren bekanta sig med hur man ska arbeta i ett kök. Här behandlas bl.a. avfallshantering, gott bordsskick och förvaring av livsmedel och konservering. Bloggaren Julia Degerth berättar om sin zero waste-vardag och hur hon gör för att inte skapa något avfall alls. I skafferiet som är del två, är uppdelat i två delar: våra inhemska kostrekommendationer och livsmedelskunskap. Kostrekommendationerna visas också genom kostpyramiden och tallriksmodellen. I livsmedelskunskap läggs tonvikt på det inhemska och närproducerade, på hur man hanterar livsmedel och säker tillredning.

I kapitlet I städskrubben varvas rengöring av ett hem med miljövänliga tips för alternativ städning. Läsaren får också tips som gör textilvård och klädkonsumtion mer miljövänlig. I kapitlet I vardagen lär sig läsare bland annat om konsumtion, reklam och sociala medier, som är viktiga teman i dagens samhälle. Också här lyfts hållbarhet fram, och vikten av att kritiskt reflektera över den egna konsumtionen. Journalisten och bloggaren Linn Jung berättar om hur lätt det i själva verket är att leva utan att shoppa något nytt under ett helt år.

Boken breddar bilden av den finländska matkulturen och innehåller allt från recept på falafel till mera traditionella recept på gröt och jullådor. Receptkapitlet Kring matbordet varvas med olika tips om hur man varierar enligt säsong eller hur man kan ta tillvara rester för att undvika matsvinn. Det finns gott om vegetariska rätter med recept till exempel på baljväxter. Läsaren får också lära sig hur recepten lätt anpassas för att passa olika slags kostval eller specialdieter. Det finns rikligt med recept på både internationella och traditionella hälsosamma rätter, och recept på olika slags bröd och bakverk.

Boken tar upp olika matkulturer. Bland annat det libanesiska, kambodjanska och ryska köket som i vår vardag samsas med vår traditionella finländska matkultur. De finländska traditionerna och sederna är sammanfattade, och i boken får läsaren också en inblick i andra kulturers mattraditioner och kostval, så som under ramadan.

Texten i boken varvas med rutor med uppgifter där eleverna får fundera bland annat över matvanor och hur man väljer råvaror. De får också reflektera kring hållbar utveckling och lär sig att resonera miljömedvetet. Eleverna lär sig också kostnadsmedvetenhet genom att göra en egen budget, och lär sig planera måltider för personer med olika kostval.
Responsen från eleverna har varit positiv. En elev som Hufvudstadsbladet intervjuat för artikeln Från blåbärssmoothie till halalkött (21.9.2017) säger “Jag gillade ämnet huslig ekonomi redan innan vi ens hade haft det, men tack vare boken tycker jag ännu mera om de här lektionerna”. Boken Huslig ekonomi finns att köpa i Schildts & Söderströms webbutik: laromedel.sets.fi och kostar 36 euro.

Text: Kajsa Heselius

Huslig ekonomi
ISBN: 9789515242358
pris: 36 euro
Förlag: Schildts & Söderströms i samarbete med
Finlands svenska marthaförbund
Finns till salu i Schildts & Söderströms webbutik: laromedel.sets.fi

Jaa somessa.

Jätä vastaus