Ei oppi metsäojaan kaada

0

Vuoden 2017 budjettiriihi lämpenee parasta aikaa. Budjetissa hallitus on puuttunut moniin ajankohtaisiin asioihin, joista yksi erityisesti omaa mieltäni ilahduttava osuus on osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeiden eteneminen 62 miljoonalla eurolla. Nämä eurot kohdennetaan lastemme perusopetuksen, uuden pedagogiikan ja uusien oppimisympäristöjen kehittämiseen.

Oppimisympäristön tarkoitus on inspiroida sekä opettajia että oppilaita kohti oppimisen iloa. Toisaalta rauhoittaa pohtimaan ja toisaalta innostaa kehittämään uutta. Panostus koulutuksen uudistamiseen voi toimia parhaiten juuri nyt, sillä uusi opetussuunnitelma astui voimaan tänä syksynä. Uuden opetussuunnitelman mukaiset ilmiölähtöisen oppimisen periaatteet saadaan näin heti hyödynnettyä käytännön tasolle, kun suunnitelman toteuttamisen on varattu myös valtion toimesta varoja. Laadukkaan, koko ikäluokan tavoittavan perusopetuksen pitää elää ajassa ja tarjota oppilaille tietoja ja taitoja käsitellä nopeasti muuttuvaa maailmaa. Haaste ei ole pieni, mutta suunta on oikea.

Aina ei kyse ole rahasta, sillä myös kekseliäisyydellä voi tuottaa oppimisympäristöjä ja elämyksiä aivan ilmaiseksikin. Paras tutkivan opiskelun lähde on lähellä. Lähimetsät ja luontokohteet ovat jokaisena vuodenaikana täynnä elämyksiä, joita toivoisin kouluissakin hyödynnettävän toiminnallisesti entistä enemmän. Marjasankkojen tilavuuden laskeminen, sammaleiden tutkiminen, eläinten jäljet ja sääilmiöt kaikki kuuluvat peruskoulun opetussuunnitelman asioihin. Myös vaikkapa veden kiertokulun oppiminen saappaat jalassa jää varmasti mieleen.

Ruokakulttuuri on yksi tärkeistä opetettavista ilmiöistä. Ja sitähän voi ammentaa metsän antimista. Hillaa löytää vielä pohjoisen soilta. Mustikka-aika jatkuu Keski-Suomen kankaita myöten. Rehevistä hakkuuaukoista löytyy vieläkin vadelmia. Kuivien kankaiden taimikoissa puolukat alkavat kypsyä koko maassa. Sienisatokin on hurja. Sienet ovat oiva lisä ruokavalioon. Joidenkin sienilajien proteiinipitoisuus on suurempi sekä aminohappokoostumus monipuolisempi moniin kasviksiin verrattuna. Yrttien ja luonnonmausteiden keräily on trendikästä puuhaa. Tämä hortoiluksi kutsuttu harrastus leviää huimaa vauhtia. Jokamiehenoikeus on suomalainen omaleimainen laki, jota monissa muissa maissa kadehditaan. Sitä kannattaa hyödyntää. Metsä voi olla paikka rauhoittumiselle, pohtimiselle, tarinoimiselle ja tutkimukselle. Samoin se voi olla paikka riehakkaille peleille ja vaikka nykyaikaisemmalle suunnistukselle: Pokemonien etsimiselle.

Korkeasti koululetut, ammattitaitoiset opettajat keksivät kyllä, varsinkin kun heille annetaan sytykkeitä. Hallitus on onneksi budjettiesityksessään ajan tasalla tukien koulujen käytännön resurssien lisäksi myös opettajien osaamisen ylläpitämistä kehittämällä opettajien perus- ja täydennyskoulutusta. Elinikäinen oppiminen ja innostuminen oman osaamisen päivittämisestä on nykyajan haaste aivan kaikenikäisille. Suomalaiset ovat aina pystyneet luomaan uutta ja kehittämään parempia toimintatapoja. Näin pitkälti siksi, että Suomessa arvostetaan laadukasta koulutusta, sydämen sivistystä ja rohkeaa kehittämistyötä. Kun luotamme toinen toistemme kykyihin ja arvostamme omaa osaamistamme, saamme osaamisemme myös parhaaseen mahdolliseen hyötykäyttöön.

Anne Kalmari, kansanedustaja
Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen
Eduskunnan Ruokaryhmän pj.
Eduskunnan kotitalouden tukirenkaan pj.

Jaa somessa.

Jätä vastaus