Ennakkoluulottomasti kohti uutta

0

”Uuden kohtaaminen ja ennakkoluulojen ylittäminen vaatii työtä niin tiedon kuin tunteiden tasolla.” Edellisen lauseen löydät yhdestä tämän verkkolehden artikkelista. Uuden edessä olen itsekin. Uutena liiton puheenjohtajana lähden työskentelemään uutta kohdaten, ennakkoluuloja vältellen, niin järki kuin tunteet täysillä mukana. Tulevalta puheenjohtajuuskaudeltani odotan paljon kohtaamisia, kaikkien toimijoiden kesken. Erityisesti odotan näkeväni, miten liittomme jäsenet kohtaavat toisiaan mitä erilaisissa tilaisuuksissa. Toivon näkeväni miten kotitalousalan toimijoiden asiantuntijuutta ei hyödynnettäisi pelkästään ”yhtä käyttökertaa tai erityistilannetta varten” niin että saatavilla olevat kapasiteetit ”unohtuvat helposti kaappien perälle, koska niitä ei välttämättä osata, muisteta tai haluta hyödyntää muussa… ”. Niin, mihin kaikkeen me voimmekaan vaikuttaa, kun vain toimimme yhdessä toisiamme tukien!

Kun olet löytänyt äskeiset lainaamani lauseet, voit etsiä seuraavan: ”uudenlaista yhteisöllisempää toimintakulttuuria kaivataan, vaikka sitä ei vielä ihan osata”. Tämä pätee omasta artikkelistaan irrotettuna myös liiton toimintakenttään ja meihin kotitalousopettajiin. ”Häiriö- ja ongelmatilanteita vähentää (opetuksen) eriyttäminen, (oppilaiden) osallisuus (koulun) toimintaan ja pikainen puuttuminen ongelmatilanteisiin.” Syödään yhdessä -teemaakin halutaan jatkaa vielä juhlavuoden jälkeen.

Tehkäämme samoin teemalla ”Kotitalous- kaikkien yhteinen asia”.

Henkilökohtaisesti aion sitoutua toimimaan oman kouluni – Kangasalla sijaitsevan Pikkolan koulun – ulkopuolelle niin, että kotitalousopettajuuteni laaja-alainen osaaminen tulee kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi, sekä hyödynnetyksi. Kun me kaikki teemme samoin, erillään mutta kuitenkin yhdessä, saamme aikaiseksi paljon hyvää. Yhteisöllisesti ja yhteisöllisyyttä voi siis edistää myös
yksin toimimalla.

Edellisten ajatusten myötä haastan sinut, hyvä lukija, tekemään seuraavasti. Valitse mieluisin artikkeli tästä lehdestä ja katso mitä tapahtuu kun jaat sen sosiaalisessa mediassa, printtaat sen kahvihuoneen pöydälle tai kerrot siitä sukulaiselle. Syntyykö aiheesta keskustelua, herääkö kysymyksiä, nouseeko uusia teemoja, toimintatapoja, kehitysehdotuksia? Voisitko viedä niitä itse eteenpäin, jonnekin, jollekin? Voisitko sinä toimia yksin yhteisöllisyyttä edistäen, jotain voimavaraasi hyödyntäen ja siitä muille jakaen?

 

 

 

 
Minna Vanhala

Jaa somessa.

Jätä vastaus