Hävikki-battle innosti kokkaamaan hävikistä

0

Hävikkiviikolla syyskuussa noin 2000 peruskoulujen 8-9.luokkalaista valmisti kahden ruokalajin ateriat kauppojen ruokahävikistä. Hävikki-battle on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama projekti, jonka tavoitteena on lisätä ruoan arvostusta ja koululaisten tietoja hävikistä.

Hävikki-battlen järjestää energia- ja materiaalitehokkuutta Suomessa edistävä Motiva. ”Ruokahävikki kuormittaa ympäristöä aivan turhaan ja tästä syystä olemme jo useamman vuoden ajan etsineet keinoja hävikin vähentämiseen elintarvikeketjun eri sektoreilla ja viestineet erityisesti kuluttajille ruokahävikistä”, asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen Motivasta kertoo.

Kauppojen ruokahävikkiä on käsitelty mediassa paljon ja moni kauppa onkin ryhtynyt lahjoittamaan hävikkiä hyväntekeväisyysjärjestöille. Kauppojen hävikkiä voidaan hyödyntää myös rehun ja biopolttoaineiden tuotannossa.
”Tosiasiassa vaikeammin taklattava ongelma on kotitalouksien hävikki. Sitä syntyy kotitalouksissa enemmän kuin kaupoissa, teollisuudessa tai ravintoloissa. Virrat ovat yhden kotitalouden näkökulmasta pieniä, mutta koko kansantalouden näkökulmasta suuria”, Ovaskainen kertoo.

Hävikki-battle on ruoanlaiton luovuusharjoitus

Idea syntyi, kun Ovaskainen pohti keinoja saada myös koulut ja nuoret kuluttajat kiinnostumaan aiheesta. S-ryhmä innostui ideasta ja ryhtyi yhteistyökumppaniksi. S-ryhmän lähimyymälöistä saatiin osallistuville kouluille hävikkiraaka-aineita, joista ateriat valmistetaan.

”Hävikki-battle toimii eräänlaisena ruoanlaiton luovuusharjoituksena. Kotitaloustunnilla ruoka kahden ruokalajin ateriat valmistetaan satunnaisista kauppojen hävikkiraaka-aineista. Tilanne on tyypillinen myös kotona, kun satunnaiset kaapista löytyvät raaka-aineet pitäisi pystyä hyödyntämään, jotta hävikki pienenisi”, Ovaskainen toteaa.
Idea syntyi, kun Ovaskainen pohti keinoja saada myös koulut ja nuoret kuluttajat kiinnostumaan aiheesta. S-ryhmä innostui ideasta ja ryhtyi yhteistyökumppaniksi. S-ryhmän lähimyymälöistä saatiin osallistuville kouluille hävikkiraaka-aineita, joista ateriat valmistetaan.

Kotitalousopettajien aktiivisuus yllätti

Ensimmäistä kertaa syyskuussa 2017 järjestetyn Hävikki-battlen suosio yllätti.

”Ehdimme markkinoida Hävikki-battlea vain kahdella kotitalousopettajien facebook-ryhmään lähetetyllä viestillä. Toukokuun lopussa mukaan oli ilmoittautunut jo 32 koulua, joista mukaan ilmoitettiin noin 120 valinnaisen kotitalouden ryhmää. Kaiken kaikkiaan mukaan tuli lopulta yli 2000 kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilasta”, Elina Ovaskainen kertoo.

Ovaskainen kertoo, että ainoa osallistuvien ryhmien määrää rajoittava tekijä on kauppojen ruokahävikki.
”Jos pienellä paikkakunnalla useampi vuosiluokka osallistuu haasteeseen, ei S-ryhmän lähimyymälöiden hävikki välttämättä riitä kaikkien ryhmien tarpeisiin.”

Kotitalousopettajien avuksi on tuotettu myös kalvosarja, johon on koottu infografiikkaa ja faktatietoa ruokahävikistä. Aineisto on edelleen vapaasti hyödynnettävissä opetukseen saasyödä.fi -sivustolla. Sivustolta löytyy myös hävikki-aiheisia tehtäviä eri oppitunneilla käsiteltäväksi sekä hävikki-asiantuntija -testi.

Oppilaat innostuivat keskustelemaan hävikistä

Opettajilta kerätyn palautteen perusteella oppilaat pitivät tehtävää hauskana ja innostavana. Kaupoilta saadut hävikki-raaka-aineet herättivät oppilaat pohtimaan, kuinka paljon käyttökelpoisia raaka-aineita haaskataan. Toisaalta haaste sai ”ideat lentämään” ja oppilaat saivat käyttää luovuutta keksiessään, mitä raaka-aineista voisi valmistaa. Kaikki palautetta antaneet opettajat kokivat Hävikki-battlen tueksi laaditun opetusmateriaalin tukevan uuden opetussuunnitelman toteuttamista.

Muutamassa koulussa päänvaivaa aiheuttivat liian yksipuoliset raaka-aineet. S-ryhmä oli toimittanut kaupoille ohjeet siitä, mitä raaka-aineita hävikkikassiin tulisi laittaa. Raaka-aineiden oli tarkoitus edustaa monipuolisesti kauppojen tyypillistä hävikkiä. Hävikkiin päätyviä raaka-aineita ei kuitenkaan voida aukottomasti ennakoida ja siksi kouluille toimitetut kassit olivat eri kaupoissa erilaisia. Nämä erilaiset kassien sisällöt aiheuttivat päänvaivaa myös Instrgram-kisaan osallistuville, koska ”mandariineista ja vehnäjauhoista” ei oikein näyttäviä kuvia voinut ottaa.

”Emme ensi vuonna järjestä kuvakilpailua, mutta kokonaan Instagramia ei haluta unohtaa. Sinne ladattiin yli 200 Hävikki-battlessa valmistettua annosta ja niiden kautta asialle saatiin hyvä näkyvyys some-kanavissa”, Ovaskainen kertoo. Upeat oppilaiden ottamat annoskuvat löytyvät Instagramista sanalla #hävikkibattle.

Tempaus toi medianäkyvyyttä kotitalousopetukselle

Motivan tavoitteena oli lisätä hävikkitietoutta erityisesti koululaisten keskuudessa, mutta tempauksesta tiedotettiin myös laajemmin. Aihe kiinnosti mediaa valtavasti ja kuvausryhmiä sekä radiotoimituksia ja paikallislehtien toimittajia saapui kouluille seuraamaan Hävikki-battlen toteutusta. Ylen aamu-tv ja Puoli seitsemän ohjelmien tekemät haastattelut ja reportaasit nostivat aiheen koko kansan tietoisuuteen.

S-ryhmä teetti yhdessä Vesalan koulun oppilaiden ja Riitta Väisäsen kanssa hauskoja Hävikki-battle videoita S-ryhmän Yhteishyvän-youtube kanavalle.

”Haluamme kiittää kaikkia aktiivisia kotitalousopettajia haastatteluiden antamisesta ja kuvaajien päästämisestä kotitaloustunneille. Koska pyrimme lisäämään suomalaisten tietoutta ruokahävikistä laajemmin, kampanjan saama näkyvyys oli erittäin arvokasta. Samalla kotitalousopetus sai ansaitsemaansa näkyvyyttä niin paikallis- kun valtakunnan medioissa”, Ovaskainen kiittelee.

Ensi vuoden Hävikki-battleen voi jo ilmoittautua

”Loistava osallistumisaktiivisuus ja opettajilta saatu hyvä palaute kannustaa jatkamaan, ja Hävikki-battle tullaan järjestämään myös ensi vuonna”, Elina Ovaskainen lupaa. Kampanja tullaan suuntaamaan vain 9-luokkalaisille. Ysiluokkalaisten kotitalousosaaminen on jo pidemmällä ja rajauksella pyritään taklaamaan kauppojen hävikin riittävyyteen liittyvä ongelma, jotta kaikki osallistuvat koulut ja ryhmät saisivat tarvitsemansa määrän monipuolisia raaka-aineita. Ovaskainen muistuttaa, että Hävikki-battlen voi järjestää ilman kauppayhteistyötäkin kotitalousluokasta löytyvillä raaka-aineilla.

Ilmoittautuminen syksyn 2018 Hävikki-battleen on jo avattu saa syödä .fi -sivustolla. Toiveena on, että kouluja saadaan mukaan jälleen eri puolilta Suomea Inarista Hankoon saakka. Hävikki-battlen voi järjestää koululla hävikkiviikon (vko 37) tai siitä kahden seuraavan viikon aikana. Mukaan mahtuu sata koulua ilmoittautumisjärjestyksessä.

Teksti: Suvi Salmela
Kuva: UutisOiva/Heli Soini

Jaa somessa.

Jätä vastaus