Homeen makua

0

Kuinka moni muistaa maistaneensa leivässä homeen maun? Oliko se ruisleipä kesäkuumalla, tuleeko muisto mieleen jostain lapsuudesta vai onko homeista leipää ollut tarjolla ravintolassa? Kotioloissa homeisen leivän vielä jotenkin pystyy hyväksymään, mutta mikäli sellaista saa suuhunsa paikassa jossa sitä vähiten odottaa on kauhistus ja pettymys suuri. Tätä kirjoittaessani istun kotisohvalla, kauraista ja samalla siis homeista leipää suussani pyöritellen.

Olen lapsuudesta asti maistanut, jopa ennalta aistinut herkästi homeen kaikissa elintarvikkeissa. Muut eivät kokemukseni mukaan sitä yhtä helposti havaitse, olenko siis käyttökelpoinen homehenkilö? Nykyäänhän ei voi sanoa homemies, tai -nainen, joten tyydyn nykykäytäntöön nimetä kaikki henkilöiksi.

Sen sijaan että olisin tapani mukaan sylkäissyt, toki siististi ja huomaamattomasti, homeisen leipäpalan suustani lautaselle, päätinkin pyöritellä sitä suussani hieman pitempään. Miltä se tuntuisi, jäisikö maku suuhuni pidemmäksi aikaa, kumpuaisiko tämä ikävä aromi jostain vatsaontelostani takaisin suuhuni salakavalasti itsestään muistutellen. Maku meni, mutta ajatus jäi. Söin jotain homeista, miten vatsani reagoi tähän? Haiseeko home sormissani? Oliko tämä nyt oikeasti ok?

Tämä sama ajatus on oikeastaan siirrettävissä moneen eri asiayhteyteen: Huonoa palvelua voi sietää tiettyyn pisteeseen asti, mutta sitä ei tarvitse hyväksyä. Tai työpaikalla sovituista toimintatavoista aletaan jossain vaiheessa lipsua, jonkin aikaa annetaan myöten, mutta raja tulee lopulta vastaan, liika on liikaa. Poliittiset lupaukset odotetaan pidettävän, mutta jossain piilee ”homeitiö” minkä havaitaan aiheuttavan kaikkea muuta kuin mitä odotettiin. Missä sinä huomaat oman ”homeitiösi” sijaitsevan? Se mielessäsi pitäen, mitä vastaisit itsellesi seuraaviin kysymyksiin?

Mikä on oikea aika suorittaa ennalta ehkäisevät toimenpiteet, jotta ”hometta” ei pääse kehittymään? Mitkä ovat oikeat toimenpiteet ja kuka voi toimittaa ”homeisen raaka-aineen” pois? Onko sinun syytä pyytää apua tilanteeseen, kyseessähän on ”home”, johon pitäisi reagoida.

Syksyn edetessä toivoisin yhä useamman huomaavan miten helppoa on itse vaikuttaa asioihin, oli se sitten homeisen leivän biojätteeseen vieminen, tai jokin hieman suurempi asia johon kaipaa muutosta.

Onnistumisen elämyksiä syksyysi toivottaen


Minna Vanhala

Jaa somessa.

Jätä vastaus