IFHE:n hallinnollinen kokous Council ja vuosikokous Sudanissa

0

IFHE:n (International Federation for Home Economics) vuosikokous sekä Council eli hallinnollinen kokous pidettiin helmi-maaliskuun vaihteessa 2018 Sudanissa Khartumissa naisten yliopistossa Afhadissa.

Ennen kokouksia oli päivän kestävä symposium 25. helmikuuta. Symposium oli kongressi jonka aihe oli ”Never too late for elderly well being: a Home Economics Perspective” eli ”Koskaan ei ole liian myöhäistä huolehtia ikääntyvien hyvinvoinnista: kotitaloustieteen näkökulma”. Symposium oli täyden päivän esitelmäkokonaisuus eri maista.

Avauspuheenvuoron piti professori Seema PurIi Delhin yliopiston Kotitalouden Instituutin ravitsemustieteen osastolta Intiasta, aiheena ”Ensuring successful ageing in 21st century: Challenges for home economists”.

Johdatuksen sudanilaiseen kotiin esitteli sosiologi Steve Howard Ohiosta, USAsta.

Alateemoja olivat:

1) Sustainable Healthy Lifestyle for Elderly, alaotsikkona Vanhoille sopivat asuinympäristöt, supermarketit, ilmoituspisteet, kuljetus ja vanhuksille sopivat erityispalvelut. Valtion ja kuntien rooli ja yksittäisille henkilöille ja heidän terveytensä ylläpitämiseksi tarkoitettujen palveluiden rooli. Vanhusten terveys ja ruoantuotanto. Vanhusten asuminen ja kotien ylläpidosta huolehtiminen.

Psykologisten negatiivisten vaikutusten ja sosiaalisen eristymisen negatiivisten vaikutusten vähentäminen (harjoitusten ja sosiaalisen kanssakäymisen vaikutus vanhenevien terveyden ylläpitämiseen ja dementian ehkäisyyn).

Vanheneville sopivien tekstiilien laatu.

2) Ethics, Rights, Policies and Laws for Elderly Wellbeing.

3) Vanhenevien tarpeet normaalin elämän sekä häiriötekijöiden vallitessa.

4) Vanhenevien kulttuurinen tarjonta.

Kaikista teemoista oli esitelmät eri osallistujien yliopistoista.

Osallistuvat yliopistot olivat eri puolilta afrikkalaisista yliopistoista ja Aasiasta. Harmittavasti monista maista ei oltu haettu viisumia tai ei oltu uskallettu tulla. Ruotsista, Saksasta, Itävallasta, Brittein saarilta ja Suomesta oli innokas edustus. Australia ja Japani eivät olleet mukana.

Eurooppalaisia esityksiä oli kaksi. Elisabeth Leicht -Eckhardtin esitys ”Everyday life for older people in Germany”, erilaisista vanhainkotiratkaisuista Saksassa. Toinen eurooppalainen Leena Savisalo esitteli monikulttuuristen maahanmuuttajien sopeuttamista uuteen kulttuuriin ja sen vaikutusta ikäääntyviin naisiin. ”Education for getting competence in education Home Economics to the multicultural women in Espoo city Finland.”

Symposium oli erityisen aktiivinen ja keskusteleva.

Symposium päättyi opetusministeri Dr Sumaia M. A. Abukashawa tarjoamaan tutustumisillanviettoon ja ruokailuun.

Seminaarin jälkeen ohjelma jatkui IFHEn Council kokouksella Councilissa valittiin IFHEn uusi presidentti seuraavaksi kaudeksi. Valituksi tuli professori USAsta ja talouden hoitajaksi Christina Pakula Saksasta. Vuosikokouksessa pitivät komiteat vuosittiset palaverinsa. Niistä erilliset raportit IFHEn sivuilla.

Teksti: Leena Savisalo

Jaa somessa.

Jätä vastaus