Inhemska växtproteiner i fokus i Marthaförbundets matkulturmagasin

0

Vi är mitt i ett proteinskifte. Efterfrågan på proteiner från växtriket ökar hos konsumenterna och det bubblar av experimentlusta och idéer hos producenter och förädlare. Men vilka är de inhemska alternativen, vem odlar dem och var får man tag på dem?

I årets matkulturmagasin har vi träffat bönderna som odlar soja, bovete, bondbönor och ärter samt förädlarna och forskarna som tar fram proteinrika vegetariska produkter. Dessutom har vi tips för dig som odlar hemma.

Som vanligt har våra hushållsrådgivare skapat en mängd recept på allt från läcker bovetekaka och fräsch quinoagröt till smarrig ärtröra och mustig bondbönesoppa.

I slutet av magasinet har nätverket Svenska nu skapat en finsk-svensk ordlista, så att magasinet kan användas i svenskaundervisningen.

Du kan beställa magasinen lådvis (75 tidningar i en låda), till exempel till arbetsplatsen, skolklassen, evenemanget eller företaget. Endast postkostnad tillkommer á 9,90 euro/låda. Skicka adress och faktureringsadress till marika@martha.fi för att beställa. Magasinet kan också läsas på issuu.com/marthaforbundet.

Sköna böna, snärtiga ärta

”Sköna böna, snärtiga ärta” är Ungmarthas och projektet Tack för maten!s växtproteinmaterial riktat till barn och unga.

Den 16-sidiga broschyren lyfter spännande fakta om baljväxter, enkla recept, sinnesövningar och pyssel som man kan göra med barn hemma eller på daghem, i skolan, på klubbar eller eftis. Materialet kan läsas på issuu.com/marthaforbundet.

Broschyren kan beställas till daghem, eftisar och övrig barnverksamhet. Beställ broschyren genom att meddela önskad mängd och postadress till ung@martha.fi.

Jaa somessa.

Jätä vastaus