Juhlavuoden ruokavideoprojektimme on nyt valmistunut

0

Kotitalousopettajien liiton juhlavuosi on ollut myös Myllyn Paras -yrityksen 90. juhlavuosi. Kun tapasimme viime vuonna yhdessä liiton toiminnanjohtajan Aira Kuvajan ja liiton silloisen puheenjohtajan Anneli Rantamäen kanssa, mietimme miten voimme osaltamme tarjota materiaaleja, joista olisi apua käytännön opetustyössä. Myllyn Paras oli Suomi100-juhlavuoden yhteistyössä toteuttanut Suomelle lahjaksi lähes 40 pientilaisuutta syrjäytyneille ja tuen tarpeessa oleville nuorille opastamalla heille arjen kotitaloutta ja helppoja ateriakokonaisuuksia. Joten kun etsimme yhteistyökumppania oman juhlavuotemme kohteeksi, tuntui Kotitalousopettajien liitto luontevalta valinnalta.

Halusimme tarjota materiaaleja, joita kotitalousopettajat voisivat käyttää opetuksen apuna ja jotka räätälöitäisiin juuri opettajilta ja liitolta saatujen vinkkien ja neuvojen avulla. Syksyllä 2017 toteutettiin yhdessä Kotitalousopettajien liiton kanssa kysely kaikille liiton jäsenille. Näiden vastausten ja liiton johdon avulla pääsimme suunnittelutyön alkuun. Tarvittavista materiaaleista tärkeimpinä pidettiin ruokavideoita ja niihin liittyviä opetusmateriaaleja.

13 videota kotitalousopetukseen

Ruokavideoiden toteutusvastuu annettiin kotitalousopettaja Arja Elina Laineelle, joka pitkän linjan ruoka-ammattilaisena teki alustavan toimintasuunnitelman, viimeisteli videoilla käytetyt reseptit sekä tuotti ja toteutti videosarjan yhdessä Anni-Sofia Savelan kanssa. Arja Elinan suunnitelmaa hiottiin yhdessä, erityiskiitos Anneli Rantamäelle hyvistä neuvoista ja yksityiskohdista, ne auttoivat suuresti toteutuksessa.

Kesän 2018 jälkeen kokoonnuimme Hyvinkäälle yhteen Aira Kuvajan, liiton uuden puheenjohtajan Minna Vanhalan ja Arja Elina Laineen kanssa viimeistelemään yhteistyön yksityiskohtia. Tarkoitus oli, että ruokavideot ovat kotitalousopettajien käytettävissä uuden lukuvuoden päästessä vauhtiin, kuitenkin hyvissä ajoin ennen liiton pääjuhlaa marraskuussa. Videoita valmistui kaikkiaan 13, ne on suunniteltu siten että videoilla näytetään helppojen ja selkeiden reseptien myötä erilaisia perusruoanlaitto- ja leivontatoteutuksia. Lisäksi videoilla näytetään erilaisia työtapoja ja vaihtoehtoja mitä reseptejä muokkaamalla voi toteuttaa.

Aineistot opettajille ja oppilaille

Lisäksi Arja Elina toteutti opettajia varten erilaisia koulutusmateriaaleja kuten opettajan arviointilomakkeen, oppilaan itsearviointilomakkeen ja myös ruokakuvaajan oppitaulun, jonka avulla kotitalousopetusta voidaan linkittää myös muihin aineisiin kuten kuvaamataitoon, musiikkiin tai tietotekniikan opintoihin rohkaisemalla nuoria tekemään omia ruokavideoita tai blogipostauksia. Myös oman koulun sähköinen reseptipankki oppilaiden kuvaamana ja kasaamana voisi rakentua vuosi vuodelta ja osaltaan dokumentoisi kotitalousopetuksen trendejä ja nuorten ajatuksia myös liiton seuraavalla vuosisadalla.

Toivomme että nämä videot auttavat erilaisissa kotitalousopetuksen tilanteissa ja haastamme opettajat aktivoimaan oppilaita käyttämään projektin #kuvattuköksässä -projektitunnusta omissa aineistoissaan. Videot ovat katsottavissa Kotitalousopettajien liiton YouTube-kanavalta Kotitalousopettajat. Muut aineistot löytyvät liiton internet-sivujen www.kotitalousopettajat.fi jäsenalueelta.

Mikäli haluat kuulla yksityiskohtia projektista, Arja Elina Laine on mukana liiton pääjuhlassa kertomassa Myllyn Paras -osastolla videoiden toteutuksesta. Vuosien tv- ja radiototeutusten tuomalla kokemuksella hän antaa myös ammattilaisvinkkejä miten ruokavideoita toteutetaan käytännössä ja mitä suunnittelussa tulee ottaa huomioon.

Toivotamme Kotitalousopettajien liitolle pitkää ikää ja arvostamme kotitalousopettajien pitkäjänteistä työtä ruoanlaitto- ja leivontataidon välittäjinä yhä uusille sukupolville.

MYLLYN PARAS FINLAND
Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut kauppamylly, Myllyn Paras perustettiin Hyvinkäällä 1928 paikallisten maanviljelijöiden toimesta. Tänä päivänä toiminta on kehittynyt alun kauramyllystä mittavaksi keskisuureksi suomalaiseksi elintarviketoimijaksi, jonka mylly ja pakastetehdas toimivat Hyvinkäällä yli 100 työtekijän voimin. Olemme pastan- ja pakastetaikinoiden markkinajohtaja, hiutaleissa ja jauhoissa olemme markkinakakkonen. Vuosikymmenten kokemus ja ammattitaito on taannut paikkamme niin suomalaisten arkiruokapöydässä kuin juhlatarjoilussakin.

Teksti: Johanna Kemppinen, kuvat Myllyn Paras, Vektori: flaticon

Jaa somessa.

Jätä vastaus