Kevyttä hömpää?

0

Kuuntelen aamulla töihin ajaessani radio Aaltoa. En siksi, että ohjelma olisi kovin laadukas vaan enemmänkin siksi, että voi nauraa, hymähdellä ja kuunnella aamutuimaan ihan pelkkää hömppää. Toki välillä hyviä kommenttejakin tulee, mutta yleensä ohjelma on kovin kevyttä.

Työ ei nykyisin ole kovin kevyttä hömppää. OPS-työ päivän päätteeksi vie viimeisetkin mehut puserosta. Pohdittavaa riittää, osa kovin yksinkertaisia ja tuttuja juttuja meille kotitalousopettajille, mutta muutosta uusi OPS työhömme tuo kaikesta huolimatta.

Minua pohdituttaa oppijan muuttuva rooli, tutkiva ja luova työskentely, kokonaisuuksien rakentaminen, muuttuva maailma, uudet oppimisympäristöt, talous, globalisoituminen, työelämä, teknologia, yhteisöjen monimuotoisuus, eettisyys, kestävyys, vuorovaikutus, oppimisen taidot, tiedonhallinta ja sokerina pohjalla muuttuva sivistyskäsitys ja osaamisen laaja-alaisuus. Miten tämän kaiken edes jotenkin hanskaisi ja miten saisin nämä sisälle opetukseeni.

Aineopettajaliiton seminaarissa Mato Valtonen puhui siitä, kuinka me kaikki olemme aika kovia, kun sille päälle satutaan. Tarvitaan vain lisää luovuutta, hulluttelua, uskallusta ja uskoa siihen, mitä tehdään. Hän korosti myös luovuuden merkitystä elämässä ja työssä. ”Jokaisen ihmisen pitäisi olla luova, mutta ns. luovaan luokkaan kuuluu vain 17 % ihmisistä.” Valtonen analysoi puheenvuorossaan myös suomalaista itsetuntoa. Valtosen mukaan kaiken tekemisen jarruttajista suurin on ihminen itse. Mitään ei saa, ellei kääri hihoja ja ryhdy töihin. Ja jos joku sen osaa niin kotitalousopettaja.

Hulluttelua opetustyöhön!

Anneli_nimmari

Jaa somessa.

Jätä vastaus