Kööpenhaminan malli: 90 % luomua julkisissa keittiöissä

0

Maailman suurimmat luomualan messut, Biofach-messut pidetään jälleen ensi kevättalvella, 15.–18.2.2017 Saksan Nürembergissä. Messujen tiedotustilaisuus pidettiin lokakuun alussa Kööpenhaminassa. Paikalla oli alan väkeä Pohjoismaista, Baltian maista, Saksasta ja Hollannista. Olen kerran vieraillut messuilla Saksassa, ja tiedotustilaisuuteen Kööpenhaminassa osallistuin nyt toista kertaa Kotitalous-lehden edustajana.

ajassaKiinnostavinta oli vierailu Copenhagen House of Foodiin. Saimme kuulla, että Kööpenhaminassa julkisten keittiöiden käyttämistä ruoka-aineista 90 prosenttia on luomua. Kustannukset eivät ole nousseet, vaikka luomu on tavallista ruokaa kalliiimpaa. Tähän Kööpenhaminan malliin on tarvittu ajattelutavan muutosta, ei suurempaa budjettia.

Lisää kasviksia, eläimen koko ruho käyttöön

Kasvisten käyttöä on lisätty Kööpenhaminan julkisessa ruokailussa, kasvikset ovat edullisia raaka-aineita. Samoin käytetään monipuolisemmin täysjyväviljoja ja tarjotaan erilaisia puuroja. Ruokahävikkiä vastaan taistellaan tehokkaasti.

Keittiöhenkilökunnalla on oltava taitoja, osaamista, tietoa ravitsemuksesta, luovuutta ja tehokkuutta. Etenkin ikääntyneet tarvitsevat paljon proteiinia ja haluavat syödä lihaa. Keittiössä on osattava käyttää hyödyksi kaikki ruhon osat. Tämä tulee halvemmaksi kuin ostaa ulkoa vanhusten ruokailuun vaikkapa valmiiksi tehtyjä kotletteja.

ajassa2Mahdollisimman paljon raaka-aineista ostetaan lähialueelta, paikallisilta tiloilta. Kaikkien keittiöiden henkilökunta vierailee luomua tuottavilla maatiloilla. Näin myös esimerkiksi maahanmuuttajataustaiset keittiötyöntekijät, joita on paljon, saavat tietoa mm. pohjoismaisista satokausista.

Ruokaa tarjotaan sesonkien mukaan. Tuore salaatti on kesäajan kasvis, lokakuussa se vaihtuu juureksiin.

Kööpenhaminassa panostetaan myös siihen, että ruokailijoilla on aikaa istua ja syödä rauhassa. Näin kasvaa ruuan arvostus.

Kaikki lapset, jotka ovat Kööpenhaminassa julkisissa päiväkodeissa ja kouluissa, opiskelevat ruuanlaittoa Children´s House of Foodissa. Otollisin ikä oppia ruuanlaittoa ja arvostaa hyviä raaka-aineita on 10–14 vuotta. Kööpenhaminassa ajatellaan, että kun lapset laittavat itse ruokaa, he myös oppivat syömään monipuolisemmin.

Biofach: monimuotoisuutta ja vastuuta yhden maailman puolesta

Biofach-messujen järjestäjien mukaan luomu tarjoaa ratkaisuja ilmastokriisiin, maailman nälänhätään ja luonnonvarojen tuhoamiseen. Messujen osallistujat esittelevät monia ekologisia ratkaisuja tulevaisuutta varten niin globaalista kuin paikallisesta näkökulmasta. Samassa yhteydessä pidetään luonnonkosmetiikan VIVANESS-messut.

Messuille on tulossa yhteensä noin 48 000 vierailijaa. Näytteilleasettajia on noin 2 600. Viimeksi tapahtumassa oli näytteilleasettajia 77 maasta ympäri maailmaa sekä vierailijoita 132 maasta.

Teksti: Aira Kuvaja

Jaa somessa.

Jätä vastaus