Kordelinin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot jaettu

0

Kordelinin Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot, yhteensä 12 000 euroa, jaettiin keskiviikkona 14.3.2018 Gastro Helsinki -ruoka- ja ravintola-alan ammattitapahtumassa. Palkinnon saivat ELO-säätiö, Kolatun Juustola Oy, sallalainen yrittäjä, poromies Hannu Lahtela sekä Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.

”Tämän vuoden palkitut ovat vahvasti edistäneet suomalaista ruokakulttuuria. He kaikki ovat ruokakulttuurin vetureita, jotka ovat sitkeällä työllään luoneet uutta ja vakuuttaneet alan ammattilaiset sekä kuluttajat suomalaisista raaka-aineista ja elintarvikkeista”, toteaa Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston asiamies Petri Kolmonen.

Palkinnonsaajat valitsi raati, johon kuului Jaakko Kolmosen rahaston asiamies Petri Kolmonen ja jäsen Kirsi Kolmonen, toimitusjohtaja Erik Båsk Alfred Kordelinin säätiöstä, toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä, kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitto ry:stä, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajien liitto ry:stä sekä keittiömestari Kim Palhus Suomen Gastronomien Seura ry:stä. Raati luonnehtii palkinnonsaajia seuraavasti:

ELO-säätiö − yhdisti ruoka-alan toimijat itsenäisyyden juhlavuonna, 3 000 €

ELO-säätiö onnistui innostamaan ruoka-alan toimijat yhteistyöhön ja kannustamaan suomalaisia syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna. Säätiö on vahvistanut myös suomalaista villiruokaosaamista sekä yhdistänyt kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Säätiö on nostanut esiin myös suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut sekä vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

Kolatun Juustola Oy − suomalaisten pienjuustoloiden edelläkävijä, 3 000 €

Somerolainen yrittäjäpariskunta, Outi Kolattu-Tolvi ja Janne Tolvi, on luotsannut perustamaansa Kolatun Juustolaa yli 20 vuotta. Juustolan alkutaipaleella he vakuuttivat ensimmäiseksi ravintoloiden keittiömestarit ja ravintola-asiakkaat laadukkailla juustoillaan. Myöhemmin he lunastivat kauppojen sisäänostajien ja kuluttajien arvostuksen. Samalla he raivasivat tietä myös muille suomalaisille pienjuustoloille. Työllään ja tuotteillaan he ovat vahvasti edistäneet suomalaisen juustokulttuurin ja pienjuustola-alan kehittymistä ja arvostusta.

Hannu Lahtela – poroelinkeinon keulakuva, 3 000 €

Hannu Lahtela on pitkän linjan poromies edustaen Pohjois-Sallan paliskuntaa. Alueella poroja ei tarhata eikä ruokita. Ne tulevat luonnossa toimeen omillaan. Lahtela on luonut kuuluisan Sallan villiporo -brändin tuottamalla korkealaatuisia poronlihanjalosteita. Suomen johtavat keittiömestarit ovat tulleet Lahtelalle tutuiksi, kun poron ruhosta on haettu gourmet-raaka-aineita. Hän onkin Suomen parhaimpien ravintoloiden ykkösporonlihatuottaja. Lahtela on luonut valtakunnalliset verkostot poroelinkeinon toimijoiden, keittiömestarien ja pk-elintarvikesektorin kanssa. Hän jakaa mielellään tietouttaan, kouluttaa alan toimijoita ja puhuu laadukkaan poronlihan puolesta. Hän on poroelinkeinon rohkea edelläkävijä ja uudistaja.

Simo Moisio − luonnontuotealan visionääri ja kehittäjä, 3 000 €

MMM, eMBA Simo Moisio on Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtajana nostanut luonnosta saatavat antimet, marjat, sienet ja luonnonyrtit, siihen asemaan, mikä niille kuuluu. Moisio on visionääri ja yhteistyöverkostojen luoja. Hän on sitkeästi puhunut luonnonantimien puolesta, korostanut niiden terveellisyyttä ja helppokäyttöisyyttä. Hän on kehittänyt useita luonnonantimiin liittyviä tempauksia ja kampanjoita, joista monet kampanjat ovat kohdistuneet päiväkoti- ja kouluikäisiin lapsiin. Myös suurkeittiöt ovat saaneet kaipaamiaan sieni- ja marjaruokaohjeita käyttöönsä. Reseptikilpailuilla Moisio on aktivoinut ja kannustanut kuluttajia ideoimaan niin sienistä kuin marjoistakin herkullisia ruokia. Simo Moisio on tehnyt myös useita luonnonmarjoja, -sieniä ja yrttejä käsitteleviä julkaisuja.

Alfred Kordelinin säätiö on yksi Suomen vanhimmista suomenkielisistä kulttuurisäätiöistä. Se on jakanut apurahoja keskeytyksettä vuodesta 1920. Vuonna 2018 säätiö jakaa apurahoina yhteensä noin 5 miljoonaa euroa. Jaakko Kolmosen rahasto on yksi viidestätoista Alfred Kordelinin säätiön erillisrahastosta.

Kuvat: Tomi Auersalmi

Jaa somessa.

Jätä vastaus