Kotitalousopettajan koulutuksesta hyvät eväät

0

”Kotitalousopettajan koulutus on antanut hyvät lähtökohdat moneen asiaan nykyisessä ja aiemmassa työssäni: kokonaisuuksien ja aikataulujen hallintaa, paineensietokykyä ja asioiden priorisointia”, sanoo sivistys- ja hyvinvointijohtaja Elina Vehkala.

Kuka olet?

Elina Vehkala os. Kiviharju, 53 vuotta, KM.

Missä ja milloin opiskelit kotitalousopettajaksi?

Helsingin Yliopistossa kotitalousopettajan koulutuslinjalla 1986 – 1990. Pääaineeni oli kasvatustiede.

Mitä muistoja sinulla on opiskelusta ja opiskeluajasta?

Koulutusohjelma oli mielenkiintoinen, teoriaa ja paljon käytännön opetusta. Ensimmäisen vuoden kemian opinnot olivat haasteelliset ja mietin monta kertaa, että mitä ihmettä tällä tiedolla tehdään. Meillä oli ihana kurssi, edelleen pidän yhteyttä osaan kurssikavereista. Sturenkadulla opetus oli korkealaatuista ja vaati opiskelijalta todella paljon. Erityisesti ruokakulttuurin opetus juhlakursseineen on jäänyt mieleen. Meillä oli myös käytännön harjoittelujaksot mm. perheissä, ne opettivat paljon.

Helsinki oli ikimuistoinen opiskelukaupunki, Yliopiston eri laitokset tulivat tutuiksi, kun kursseja oli myös muualla kuin Sturenkadulla. Erittäin lämpimästi muistan opettaja Toimi Jolmaa, joka sanoi, että kotitalousopettaja voi tehdä myös muuta kuin opetustyötä.

Millainen on työkokemuksesi kotitalouden opettajana?

Työskentelin heti valmistumisen jälkeen kotitalousopettajana kuusi vuotta, Imatralla ja Oulussa. Opetin yläasteella, talouskoulussa ja osin lukiossa.

Mukavimmat muistosi köksän opena?

Ihanat oppilaat. Mukavat työyhteisöt ja kollegat. Opetin Imatralla myös tarkkailuluokan oppilaita, ja sieltä muistan sen ilon ja onnistumisen kokemuksen kun oppilaat saivat lopulta pullat leivottua ja istuttiin yhdessä syömään. Mukavin muisto on se kun näki miten oppilaat innostuivat käsillä tekemisestä ja oppivat arvostamaan itse tehtyjä ruokia ja leivonnaisia. Järjestin opettajana myös paljon juhlia ja kokeilin uusia juttuja, työ oli monipuolista ja pidin siitä.

Kerro muusta työkokemuksestasi!

Olen toiminut opettajavuosien jälkeen Maaseudun Sivistysliiton Pohjois-Suomen aluekeskuksessa aluepäällikkönä 14,5 vuotta ja syksystä 2017 lähtien Tyrnävän kunnassa sivistys- ja hyvinvointijohtajana.
Maaseudun Sivistysliitossa vedin mm. kansainvälisiä EU- projekteja, joissa ruoka oli usein yksi yhteinen teema. Veimme suomalaisia maaseutuyrittäjiä Italiaan opintomatkoille ja toimme italialaisia tutustumaan suomalaiseen ruokaan.

Miten kotitalousopettajan koulutus näkyy nykyisessä työssäsi? Mitä hyötyä siitä on ollut elämäsi varrella?

Kotitalousopettajan koulutus on antanut hyvät lähtökohdat moneen asiaan nykyisessä ja aiemmassa työssäni. Kokonaisuuksien ja aikataulujen hallintaa, paineensietokykyä ja asioiden priorisointia. Koulutus opetti organisoimaan ja siitä taidosta on ollut paljon hyötyä sekä työssä että perhe-elämässä. Asuessani ulkomailla mieheni työn takia kiitin kotitalousopettajan koulutusta lukuisia kertoja kun tuli tilanteita, joissa piti esitellä suomalaista ruokakulttuuria ja valmistaa suomalaista ruokaa ulkomaalaisille ystäville ja yhteistyökumppaneille. Arvostan myös suuresti kodinhoitoon liittyviä taitoja, jotka kotitalousopettajan koulutus on minulle antanut. Arjen pyörittäminen on aina sujunut kaiken muun sivussa, ilman suurempaa stressiä.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää kotitalouden opettajille?

Teette todella tärkeää työtä! Tämän päivän nuoret tarvitsen arjenhallinnan ja hyvinvoinnin taitoja, joita kaikkia opetetaan kotitaloudessa.

Teksti: Marja-Kaisa Varonen

Jaa somessa.

Jätä vastaus