Kotitalousopettajien leivontaillassa tehtiin joulubageleita ja saaristolaissämpylöitä

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kotitalousopettajat Elina Brodkin ja Sanni Mielonen pitivät Varsinais-Suomen Kotitalousopettajat ry:lle jouluisen leivontaillan, jossa tehtiin yhdessä, syötiin herkkuja ja naurettiin paljon.

”Alun perin ajatus joululeivontaillasta lähti yhdistyksen hallitukselta”, kertoo Sanni, joka on yhdistyksen tiedottaja. Marraskuisessa illassa Liedon Keskuskoulun uusitussa kotitalousluokassa oli lähes parikymmentä osallistujaa.

Elina pitää Sokerilla-blogia ja on tehnyt yhteistyötä Virginon kanssa, joten oli luontevaa pyytää Virginoa yhteistyökumppaniksi iltaan.

 

 

”Leivoimme makeita ja suolaisia, enemmän makeita. Idea oli sellainen, että kaikkea pystyisi leipomaan myös oppilaiden kanssa koulussa”, Elina sanoo.

Kaikki osallistujat olivat kokeneita leipojia, jote alussa käytiin ohjeet läpi nopeasti, ja sen jälkeen leivottiin pareittain. Illassa tutustuttiin myös uusiin työvälineisiin, joita saatiin kokeiltavaksi Heirolilta.

”Saimme osallistujilta pelkästään hyvää palautetta. Omasta mielestäni ilta oli onnistunut ja leipomukset hyviä. Vaikka illan suunnittelu vaati etukäteisvalmisteluja yllättävän paljon, niin vaivannäkö kannatti. Varmasti tulee hyödynnettyä ohjeita jatkossakin”, Sanni toteaa.

”Kiitos Virginolle, yritys lahjoitti avokätisesti runsaasti öljyä illan aikana käytettäväksi sekä jokaiselle osallistujalle kotiinviemisiksi”, Elina lisää.

”Oli kiva päästä työskentelemään uudistettuun luokkaan ja nähdä kollegoita sekä vaihtaa kuulumisia”, molemmat naiset sanovat.

teksti: Aira Kuvaja, kuvat: Elina Brodkin

Kokeile leivontaillan reseptejä:

Christmas Bagels
15 kpl

Taikina
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
3 tl suolaa
14 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rosmariiniöljyä

Keittämiseen
4 l vettä
2 rkl siirappia

Pinnalle
seesamin- tai unikonsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja hieman jauhoja. Vatkaa seosta hetki. Alusta taikinaan loput jauhot ja öljy. Kohota lämpimässä paikassa peitettynä noin 45 minuuttia.

Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 15 palaan. Leivo paloista noin 20 cm:n pituiset tangot. Kiepauta tangot rinkeleiksi, yhdistä liitoskohdat tiukasti. Kohota peitettynä 15 minuuttia.

Kiehauta vesi isossa kattilassa ja mausta siirapilla. Keitä muutama rinkeli kerrallaan noin 10 sekuntia, jotta hiivan toiminta ei lakkaa. Nosta rinkelit reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle ja ripottele heti pinnalle siemeniä.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia kunnes rinkelit ovat kauniin ruskeita. Halkaise jäähtyneet bagelit ja täytä ne.

Täytteet:
Kylmäsavulohi, punasipuli, tuorejuustoa, salaattia, yrttejä
Resepti: Elina Brodkin ja Sanni Mielonen

Saaristolaissämpylät

2.5 dl omenamehua
25 g hiivaa
½ dl siirappia
1 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:
1 tl suolaa
1 dl kaljamaltaita
½ dl ruislesettä
(½ tl kuminaa)
½ tl fenkolia
½ tl pomeranssi
3 -4 dl vehnäjauhoja/hiivaleipäjauhoja
2 rkl rosmariiniöljyä

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
2. Lisää siirappi ja vehnäjauhot ja sekoita voimakkaasti.
3. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä taikinajuuri kohoamaan lämpöiseen paikkaan 5-10 minuutiksi.
4. Kun juuri kuplii, lisää siihen suola, leseet, mausteet, maltaat, öljy ja vehnäjauhot. Alusta taikina
5. Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota hyvin.
6. Leikkaa sämpylän pinnalle saksilla pieni ristikuvio.
7. Paista 225 asteessa 10 – 15 min tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita

Resepti: Elina Brodkin ja Sanni Mielonen

Jaa somessa.

Jätä vastaus