Kouluruokaa tarjolle vastuullisesti

0

Seinäjoen lyseon oppilaat Vera Haapasalmi ja Aino Koivukangas olivat rehtorin kanssa tutustumassa Ateria17-messuille eli julkisen ruokapalvelun ja sopimusruokailun ammattilaispäiville Helsingin Wanhassa satamassa 7.11.2017. Atria mahdollisti Ruokaprovinssin oppilaille messuvierailun, sillä ensi vuonna juhlitaan 70-vuotiasta kouluruokailua.

Oppilaat haastattelivat yritysten edustajia ja koostimme tämän jutun paluumatkalla junassa. Miten saadaan oppilaat innostumaan kouluruokailusta? Ammattilaisten mielestä on tärkeää ottaa nuorten toiveet huomioon ateriasuunnittelussa. Ruoan tulee olla maukasta, terveellistä, kotimaista ja sen tulee olla esillä houkuttelevasti. Ruokailutilanteen tulee olla rauhallinen ja sen tulee ajoittua koulupäivään siten, että oppilailla on nälkä.

Positiivinen asiakaskokemus kouluruokailussa saadaan asiantuntijoiden mielestä aikaan esimerkiksi käyttämällä perinteistä enemmän mausteita, tuomalla ruoka nopeasti tarjolle valmistuksen jälkeen, kiinnittämällä huomiota ruokien esillepanoon ja huolehtimalla linjaston siisteydestä. Ruoan kiinnostavuutta lisää se, jos oppilailla on mahdollisuus tehdä valintoja ja pikantti lisä saadaan nimeämällä ruoat osuvasti. Merkityksellistä on myös, että kouluruokailuketjussa työskentelevät innostuneet alan ammattilaiset. Olennaista on osallistaa oppilaat ja koko koulu kouluruokailun kehittämiseen.

Mitä on vastuullinen kouluruokailu?

Messuilla nostettiin esille vastuullisuutta kouluruokailun järjestämisessä. Vastuullisuuteen vastataan huolehtimalla eläimistä, työntekijöistä, luonnosta ja koko yhteiskunnasta. Vastuullisesti tuotetun ravinnon tulee olla kestävänkehityksen mukaista, eikä tuotannon missään vaiheessa tule käyttää lapsityövoimaa. Suomalaista elintarvikelainsäädäntöä kehuttiin hyväksi ja tiukaksi. Sähkö- ja hiilijalanjäljet nousivat esille vastuullisuuden mittareina.

Kasvisruokavaihtoehdot olivat vahvasti esillä. Ammattilaiset korostivat, että monipuoliseen ravinnon valintaan tulee kiinnittää huomiota tarkasti, jos siirrytään kokonaan kasvisruokavaliolle. Vegetaristiksi ryhtymistä korostettiin yksilön henkilökohtaisena valintana.

Digitalisaation myötä kouluruokailukin tulee jatkossa kehittymään. Asiantuntijat arvelivat, että jatkossa ruokailijat saavat enemmän tietoa siitä, mitä syövät. Ruoan ketju tuottajilta ruokapöytään tulee entistä läpinäkyvämmäksi ja kuluttajat saavat viimeisimmän tiedon käyttöönsä. 3D-tulostus ja yksilölliset ravinnonvalinnat saivat ammattilaisten ideat lentoon.

Messupäivän jälkeisissä tunnelmissa oppilaita ihmetyttää, kuinka paljon Suomessa panostetaan kouluruokailun kehittämiseen, kuinka monenlaista valvontaa ruokailun järjestämiseen liittyy ja kuinka aidosti yritetään tehdä hyvää ruokaa. Messuväki lähetti terveisiä Seinäjoen seudulle: ”Nauttikaa hyvästä ja monipuolisesta kouluruoasta!” Me jaamme terveiset kaikkien Suomen koulujen kanssa.

Teksti: Kaisa Isotalo
Kuva: Virpi Kulomaa

Jaa somessa.

Jätä vastaus