Kun taas on aika auringon…

0

Pesin ikkunoita viime viikonloppuna ja ajattelin jälleen kerran kuinka ihanaa onkaan, kun aurinko paistaa. Perheemme muita jäseniä ei ikkunanpesu kiinnostanut, vaikka yritin heitä apureiksi houkutella. Totesivat vain yhteistuumin, että äiti älä turhaa stressaa.

Niin, mitä sitä turhaa stressaamaan keskellä kevään kiireisintä aikaa. Istuin sitten sohvalle ja ajattelin vain hölläillä, mutta siinä istumisen lomassa tuli pohdittua kulunutta vuotta ja kommentteja ops-perusteisiin.
Ops-kommentointi ei nyt hirveästi ole stressannut, mutta kotitalouden asema perusopetuksessa kyllä vähän stressaa varsinkin alakoulun osalta.

Tehtyjen töiden pohtiminen ja uusien ideoiden kehittäminen innosti lopulta avaamaan tietokoneen ja kirjoittamaan ideoita muistiin. Kuten eräs kollegani tähdensi, opettajalla tulee olla hallussaan kolme tärkeää asiaa: visio, missio ja strategia.
Yksi tärkeimpiä visioitani tällä hetkellä on saada kotitalousopetukselle jalansijaa alakouluissa, varsinkin viidennellä ja kuudennella luokalla kaikille oppilaille kunnasta ja koulusta riippumatta. Opetus voisi olla esim. taito- ja taideaineiden valinnaiskiintiöstä, muusta valinnaisuudesta tai mahdollisesti koko ikäluokalle yhteistä kotitalouden opetusta.

Minun missionani on viedä kotitalousopetuksen yhteiskunnallista merkitystä kaikkialle missä liikun ja saada eri tahot vähitellen ymmärtämään kotitalousopetuksen vaikutus nuoren ja hänen läheistensä elämään. Jokainen kotitalousopetuksessa oleva oppilas saa ammattitaitoiselta, pedagogisesti pätevältä, alan parhaalta asiantuntijalta eli kotitalousopettajalta opetusta ja ennen kaikkea kasvatusta. Kun nuori opiskelee kotitaloutta, saa koko perhe saman opetuksen innokkaan nuoren ansiosta.

Strategianani on tehdä kotitalousopetuksen asema vakaaksi ja näkyväksi yhteistyöllä eri järjestöjen ja yhteisöjen, yliopistojen, opetushallituksen jne. kanssa. Yhteistyöllä ja yhteiseen tavoitteeseen ponnistelemalla saavutamme tavoitteemme. Yhteisöllisyyden tulisi näkyä meidän opettajien toiminnassa.

Tämä lukuvuosi alkaa kohta olla loppusuoralla. Opettajan työssä jätetään jäähyväiset menneelle joka kevät ja odotetaan innolla tulevaa, josta vielä ei tiedetä juuri mitään. Ehkäpä siinä onkin tämän työn ihanuus. Joka syksy voi ja saa aloittaa alusta.

Toivotan teille hyvää lomaa ja auringon paistetta!

Anneli Rantamäki

anneli.rantamaki@edu.riihimaki.fi

Jaa somessa.

Jätä vastaus