MAIJA PEKKARINEN 1915 – 2018

0

Kotitalousopettajien liiton kunniajäsen, kotitalousopettaja, professori emerita Maija Pekkarinen kuoli 18.8.2018 Helsingissä 103 vuoden iässä ja saateltiin haudan lepoon kotipaikkakunnalleen Vehmersalmelle. Vasta viimeiset vuotensa hän vietti hoivakoti Wilhelmiinassa ja vaikka näkö oli jo sumentunut, järki toimi kirkkaana.

Maija Pekkarinen syntyi Kuopiossa 20.5.1915 ja pääsi ylioppilaaksi Kuopion Tyttölyseosta 1936. Hän oli Vehmersalmen ensimmäinen naispuolinen ylioppilas. Hän kävi vuoden mittaisen emäntäkoulun Orimattilassa ja suoritti vuoden kotitalousharjoittelun Hollolan Auralassa. Kotitalousopettajaksi Maija valmistui Järvenpään kotitalousopettajaopistosta 1942. Myöhemmin, vuodesta 1962 vuoteen 1983 hän toimi saman oppilaitoksen johtokunnassa.

Valmistumisensa jälkeen Maija oli Karjalan Marttapiiriliiton kotitalouskonsulenttina Viipurissa toimialueena Kannaksen Martat. Noilta ajoilta hänen mieleensä jäi erään kurssin osallistujan sanat: ”Ihminen ei koskaan voi olla niin vanha, ettei oppisi jotain uutta”. Tätä hän on itsekin noudattanut.

Kun juhannusviikolla -44 tuli lähtö Viipurista ja toimisto evakuoitiin Helsinkiin, siirtyi Maijan toimipiste aluksi Pieksämäelle, jossa hän edelleen hoiti kannakselaisten Marttojen asioita. Lähtöaamuna Viipuria pommitettiin ankarasti ja Maijankin makuuhuoneen lattia oli täynnä lasinsirpaleita.

Kotitalousopetus alkoi Helsingin yliopistossa 1946 ja Marttaliiton entinen toiminnanjohtaja Elli Saurio valittiin ensimmäiseksi kodin taloustieteen professoriksi. Seuraavana vuonna alkoi ravintokemian opetus professori Paavo Roineen johdolla. Maija kirjautui yliopistoon ja valmistui maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi 1952. Pääaineina olivat ravintokemia ja kodintaloustiede sekä lisäaineena mikrobiologia.

Seuraavat kolme vuotta hän toimi Saurion assistenttina, mutta siirtyi sitten ravintokemian puolelle. Hän toimi myös seuraavat kymmenen vuotta (1952 – 62) Helsingin kotitalousopettajaopiston tuntiopettajana opettaen kodintaloutta, yhteiskuntaoppia ja kirjanpitoa. Hän oli 18 vuotta Kotitalous-lehden toimituskunnassa.

Kun v. 1955 alkoivat ensimmäiset suomalaiset sydäntauti- ja ravintotutkimukset, joita Paavo Roine johti, vastasi Maija kenttätutkimuksista perheiden parissa. Näin hän sai materiaalia myös omaa väitöskirjaansa varten. Toukokuussa 1962 Maija Pekkarisesta tuli ensimmäinen kotitalousaineista väitellyt tohtori ja myös ensimmäisenä väitellyt kotitalousopettaja. Akateeminen ura kotitalouden parissa jatkui vuoteen 1981 asti, jolloin Maija siirtyi apulaisprofessorin virasta eläkkeelle. Myöhemmin apulaisprofessorin virkanimitys poistettiin ja kaikista tuli professoreja.

Maija on ollut ansioituneimpia kotitalouden ammattilaisia Suomessa. Hänen työnsä laajuudesta kertovat lukuisat kunniajäsenyydet, joista Kotitalousopettajien liiton lisäksi mainittakoon Marttaliitto, Suomalainen Konkordialiitto sekä Kuluttajaekonomistit ja teknologit Cotes. Vuonna 2014 hänet promovoitiin 99-vuotiaana tiedekuntansa riemutohtoriksi.

Muistoa kunnioittaen,
Kotitalousopettajien liitto ry
Auli Eho

Ensimmäisen kerran tapasin Maija Pekkarisen vastavalmistuneena kotitalousopettajana. Olin kahtena kesänä Viikin kesäkurssin leipomon opettajana, joita Maija johti. Tämä oli 1970-luvun alussa. Seuraavan kerran kohtasimme Maijan Kulosaaren kodissa, kun v. 2002 haastattelin häntä Kotitalous-lehteen. Mieleeni jäin lämminhenkinen tapaaminen, mutta myös hänestä huokuva älyn kirkkaus. Liiton luentopäivillekin hän osallistui vielä 2000-luvulla.

Viimeinen kontakti oli vuosi sitten marraskuussa. Sain kirjeen maisteri Aila Niinikoskelta, Maijan ystävältä, joka oli merkinnyt muistiin Maijan saneleman tekstin liiton satavuotishistoriikkia varten.

Auli Eho

Jaa somessa.

Jätä vastaus