Makumatkalla – innostavia ideoita ruokakasvatukseen

0

RUOKAMUISTOT SYNTYVÄT JO IMEVÄISIÄSSÄ. Kiinnostus ruokaan herää päiväkoti-iässä, ja murrosikäisillä monet tavat ja tottumukset ovat jo niin vahvassa, että ne säilyvät usein läpi elämän.

Ruoka on paljon muutakin kuin vain lautasella oleva annos. Sen taakse kätkeytyy niin mukaansatempaavia tarinoita, ihmeellisiä ilmiöitä kuin kummallisia sanontojakin. Makumatka-teoksessa (PS-kustannus 2013) esitetään käytännönläheisesti, miten monenlaisiin elämänalueisiin ruoka liittyy. Tavoitteena on osoittaa, kuinka ihmisen ja ympäristön hyvinvointia voidaan lisätä kiinnittämällä huomiota ruokakulttuuriin.

Kirjassa on yli 50 osallistavaa tehtävää, joilla voi monipuolistaa mm. äidinkielen, historian, luonnontiedon, kuvataiteen, musiikin ja kotitalouden opetusta. Kirja soveltuu myös kerhoihin sekä aamu- ja iltapäivätoimintaan.

”Ruoka koskettaa jokaista. Sitä nautitaan joka päivä, ja siihen liittyy paljon omia mieltymyksiä. Ruuasta puhutaan ja kirjoitetaan nykyään paljon, televisio pursuaa ruokaohjelmia ja netti ruokablogeja. Ruuan mediasuosio on sikäli erikoista, että samanaikaisesti ruuanvalmistukseen käytetään yhä vähemmän aikaa”, pohtii kirjan tekijä Ulla Rauramo.

”Yhteinen ruokailu edistää psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Aikuisten antamalla mallilla on suurempi merkitys nuorten terveyteen, kuin aikuiset itse uskovat. Ruoka ja aikuisen läsnäolo antavat nuorelle sellaista rauhaa ja turvallisuutta, jota hänelle voi myöhemmin olla vaikea tarjota. Ruoka on ennalta ehkäisevä lääke, jota me kaikki tarvitsemme”, hän painottaa.

Teksti: Aira Kuvaja

Jaa somessa.

Jätä vastaus