Martat ja kotitalousopettajat yhdessä – vaikuttavuutta arjen voimaannuttamiseen

1

Martat ja kotitalousopettajat ovat luonnollinen yhteistyökumppanuus arjessa pärjäämisen, ihmisten voimaannuttamiseen ja siitä lähtevien maailmanparannustekojen alueella.

Martat ovat 120-vuotisen historiansa alusta toimineet radikaalina kansalaisliikkeenä. Tarkoitus oli, ja on, naisen aseman vahvistaminen sekä osaamisen ja arjen taitojen hankkiminen, joilla taloudellinen pärjääminen, puhtaus, terveellinen ja edullinen ruoka sekä vaatetus, mahdollistuivat. Näitä taitoja myös kotitalousopetus kouluissamme pyrkii antamaan.

Globalisaatio, kiihtyvä muutos, syrjäytyminen sekä ympäristön ylikulutus ja siitä seuraava ilmastonmuutos ravistelevat meitä kaikkia. Tarvitaan ihmisestä ja kotitaloudesta lähtevää muutosta, uutta valmiustilaa, että pärjäisimme ja voisimme ratkoa meitä kohtaavia haasteita. Tähän tarvitaan uutta osaamista ja uusia taitoja.

Vaikuttavia valintoja

Miten kestävät ruokavalinnat ovat helppoja, edullisia, hyväksi terveydellemme, tuottajille, kehitysmaiden työntekijöille, ympäristölle sekä eläinten hyvinvoinnille. Miten vaatteiden, liikkumisen ja kuluttamisen valinnoilla voimme tehdä hyvää maapallolle, toisille ihmisille ja kukkarollemme. Miten itsetekemisen taidoilla voimme pärjätä paremmin taloudellisissa henkilökohtaisissa kriiseissä. Miten näemme monien kotien valintojen yhteisen suuren voiman ja saamme myös itse voimaa yhteisöllisyydestä.

Omien valintojemme lisäksi voimme myös vaikuttaa vaaleissa, vaatia kunnilta parempia julkisia hankintoja ja innostaa myös muita mukaan toimintaan. Alhaalta ylöspäin, ihmisestä lähtevä muutos ja liike on kaikkein voimakkain tekijä. Nyt tarvitaan entistä enemmän yhteistyötä sen tukemiseksi.

Tässä näen Marttojen ja kotitalousopettajien tiiivistyvän yhteistyön voiman. Osaamisen ja aktivoimisen liiton. Uudentyyppisiä yhteisiä hankkeita voisivat olla koulujen iltapäiväkerhotoiminnan kehittäminen sekä ala-asteella että ylä-asteella pienten kotitaloustuntimäärien lisänä. Taitopohjan kasvattamisella toki innostetaan vaikka kokin ammattiin tai kokkausharrastukseen, mutta ennenkaikkea sillä ehkäistään syrjäytymistä. Saisiko tästä yhteistä hanketta ensin innostuviin kouluihin ja myöhemmin vaikka koko maahan?

Toinen mahdollisuus on yhteiset materiaalit kestävästä ruokapolitiikasta resepteineen ja kampanjoineen. Miten ruoan myönteinen vallankumouksellinen voima oman hyvän, yhteisen ja maailmanhyvän tekijänä voitaisiin tuoda isona hankkeena melkein jokaiseen kotiin. Kasvava tieto, kritiikki ja kansalaistahto ruokapolitiikasta ja kestämättömien ruokajärjestelmien uudistamisesta on jo lähtenyt liikkeelle globaalisti, Euroopassa ja meillä. Voisimmeko me yhdessä olle se ruokakeskustelua, tietoa ja liikehdintää yhteenkokoava voima Suomessa?

Mitä kaikkea muuta me voisimme tehdä yhdessä? Ensi töikseen luonnollisesti toivon jokaisen kotitalousopettajan tuovan tähän keskusteluun omia ideoitaan -ja tietysti liittymään Marttoihin, jos ei jo ole jäsen.

Jatketaan keskustelua, tämä liitto on tehty kestämään!

Sirpa Pietikäinen,
Marttaliiton puheenjohtaja Euroopan
parlamentin ruokaryhmän puheenjohtaja

Jaa somessa.

1 kommentti

  1. Jutta Pirhonen on

    Hei!
    Toimin Viitaniemen koulussa kotitalouden opettajana ja tällainen kestävää arkea edistävä yhteistyö Marttatoiminnan kanssa kiinnostaisi kovasti. Ruokahävikin välttäminen ja vastuullisten valintojen tekeminen on tavoitteena jokapäiväisessä työskentelyssämme. Tehdään yhdessä konkreettisia ideoita ja toteutustapoja, kaikki ideat ja yhteistökuvioit ovat tervetulleita!
    T. Jutta

Jätä vastaus