Matmässa bygger broar på Arbis

0

På Helsingfors arbis bottenvåning sprider sig exotiska dofter som blandas med ett högt sorl. Den första mat- och kulturmässan har just öppnat och här bjuds bland annat på flapjacks (havrekakor) från Storbritannien, pilaff med lamm från Ryssland, dolmar från Irak och brigaderos från Brasilien.

Bakom ett av borden står Tina Dreshaj och serverar smakbitar från Kosovo. Hon var 7år när familjen kom till Finland. Men fortfarande är den traditionella maten från Kosovo viktig för henne.

– När det är festdags ska det vara mat från Kosovo, absolut, säger hon på klingande finlandssvenska.

Idag bjuder hon och familjen på mantja (salta piroger) och fli (syrliga plättar) som går åt i rykande fart.

Den första mat- och kulturmässan i Arbis historia består av husets integrationselever som presenterar traditionella maträtter och traditionell kultur från sina egna hemländer. Att det är viktigt för dem att få lyfta fram och presentera sin egen bakgrund är alldeles uppenbart. Lika uppenbart är att publiken tar till sig det hela med hull och hår. Fem minuter efter att mässan öppnat är trängseln påtaglig och besökarna flockas kring utställningsborden. Ett hemtrevligt sorl blandas med exotiska dofter. På samma sätt blandas också olika språk. En del talar svenska, andra talar engelska, arabiska. Och tar orden slut fungerar alltid ett leende och ett ”Mmm”! Det råder inga tvivel om att mat- och kulturmässan är en succé!

Behov av matkurser

Idén till mässan kommer från Arbis timlärare Andrea Brandao-Berglund, som själv undervisar i språk och matlagning. Bland annat har hon undervisat integrationseleverna i finsk matlagning. Hon kom själv till Finland 1995 och konstaterar att det finns behov av kurser kring mat och integrering.

– När jag fick barn måste jag helt enkelt lära mig att laga finländsk mat. Det gjorde jag med hjälp av Drumsö Marthaförening, säger hon.

Hon vill också ge integrationselever kunskap om den matkultur som finns i Finland.

– Man måste ta seden dit man kommer och också kunna anpassa sin egen mat till den nya kulturen, säger hon.

Hon nämner till exempel mjölkprodukter som kan variera från land till land. Också kryddorna är ofta annorlunda.
Men på samma sätt är det också viktigt att integrationseleverna får visa sin egen kultur och lyfta fram den. Och det var mot den bakgrunden tanken på en mat- och kulturmässa föddes.

– Det finns en värdighet, en stolthet hos dem när de får lyfta fram sin egen tradition, säger hon.
Själv är hon både förvånad och glad över att det kom så många besökare till mässan.

– Det visar att det finns ett behov av dylikt. Matmässan ger kunskap om det som är annorlunda och kunskap bygger broar, konstaterar hon.

Möjligheten att integreras på svenska fanns inte när hon själv kom till Finland, något som hon beklagar idag. I stället blev föreningslivet det viktigaste. Där kunde hon träffa andra människor som hade samma intresse som hon.

– Därför tycker jag också att vi idag ska fira att man kan välja svenska som integrationsspråk, säger hon.

Spännande med nya rätter

Sammanlagt medverkar ett 15-tal integrationselever i mässan. En del tillreder maten hemma, andra jobbar i Arbis undervisningskök. Ghita Henriksson, planeringsansvarig lärare i hushåll, konstaterar att hon fått lära sig mycket i samband med mässan. Hon har sett till att ingredienser som behövs finns på Arbis, förutom vissa exotiska kryddor som eleverna själva skaffat.

– Det är spännande att se hur rätterna växer fram. Jag beställde ingredienserna utan att veta vad det skulle bli av det hela, säger hon.

Det finns kombinationer av ingredienser och smaker som känns främmande för henne och just därför är det extra spännande att få ta del av slutresultatet.

– Men det är ju otroligt gott, säger hon.

Också hon nämner den påtagliga glädje och stolthet som finns hos integrationseleverna när de själva får berätta om sin maträtt och hur man tillreder den.

Vid sidan om maten kan man också bekanta sig med bl.a. line dance från USA, leksaker från Mexiko och barnböcker från Sverige. På Arbis vill man återkomma till matmässan och hoppas kunna upprepa den nästa läsår. I planerna ingår att bygga ut den språkliga och kulturella biten av mässan.

Text och bild: Pamela Granskog

Jaa somessa.

Jätä vastaus