Missä luuraat kesä?

0

Viimeisiä viikkoja viedään ennen kesää ja ansaittua koulutyön keskeytystä. Opettajilla ei periaatteessa ole kesälomaa johtuen meidän erilaisesta työaikamallistamme, mutta lomalle pitäisi jo päästä.

Opettajan voimavarat alkavat olla minimissä ja työssä jaksamisesta on tullut monelle tahtojen taisto tähän aikaan vuodesta. Opettajan työn kuormittavuus on lisääntynyt vuosi vuodelta. Haastavat valvontaluokat, kolmiportaisen tuen papereiden päivittämiset, erilaisiin kyselyihin vastaamiset, ensi vuoden suunnittelu, uusien valinnaisaineiden tavoitteiden, sisältöjen ja arviointien tekeminen sekä kevään viimeiset arviointikokoukset – työt, joiden täytyy olla tehtynä ennen koulun loppumista vievät aikaa ja voimavaroja. Opettajan työssä ei ole mahdollisuutta siirtää ikäviä, raskaita ja vaativia tehtäviä kauemmaksi vaan ne on hoidettava ajallaan.

Opettaja työtä tehdään omalla persoonalla. Oppilaiden kohtaaminen on opettajan työn parhaita puolia, mutta haastavien asioiden käsittely vaatii myös riittävästi lepoa ja loma suo siihen ainoan mahdollisuuden. Loman alkaessa pitäisi heti vaihtaa maisemia, ettei aamulla herätessä säpsähdä, että on myöhästynyt töistä tai joku asia on jäänyt hoitamatta.

Kotitalousopettajan työ helpottuu vasta kun kaapit ovat järjestyksessä, pakaste ja kylmiöt tyhjinä, luokka siisti ja järjestyksessä odottamassa seuraavan lukukauden alkamista. Harva opettaja joutuu pohtimaan ja suunnittelemaan kevään ohjelmaa pakasteen ja kuiva-ainevaraston kautta, tai tarkistamaan huolellisesti ettei mikään kaapeissa pilaannu tai vanhene kesän aikana.

Tänään tutkiskelin kalenteria, työjärjestystä ja pakastetta pohdiskellen, mitä vielä tänä keväänä ohjelmaan voisi kuulua. Hyväksi koetut mysteerilaatikko, sokkokokki, sillä siisti -jutut sekä vedä narusta ja ylläty -tehtävät ovat tässä kohtaa hyviä menetelmiä. Opettajan työ on myyntityötä ja viimeisen viikon jutut vaativat motivoitunutta myyjää, jotta kaupat syntyvät. Kesä ei tule ennen kuin keittiöt on siistit ja kaapit sulana.

Rentouttavaa kesää kaikille ja ladatkaa akkuja, sillä syksyllä koittaa uusi OPS-aika!

Tavataan kesäkoulutuspäivillä Helsingissä

 

 

 

Jaa somessa.

Jätä vastaus