Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

0

Tammikuun viimeisellä viikolla opettajat kokoontuivat Educa-messuilla. Iloisia kohtaamisia, kuulumisten vaihtoa ja puheensorinaa, Opettajan olohuoneessa monen aineen opettajat olivat yhdessä. Opettajan olohuoneen lavalla kotitalousopettajien esityksen piti KT Kaisa Isotalo aiheenaan ”Eväät oppilaitosjohtamiseen”. Minulle mieleenpainuvia aiheita hänen esityksessään olivat: Meidän täytyy tunnustaa juuremme ja arvomme. Ihmiset ensin ja asiat sitten. jokaisella tulisi olla tukija tiukan paikan tullen, joku joka luottaa kykyihisi ja kenen rinnalla katsot tulevaa. Arvomaailma ohjaa meitä opettajia myös omassa työssämme. Kaikkein parasta työssämme on nuorten kohtaaminen.

Kuluneella viikolla keskustelimme yhdeksäsluokkalaisten kanssa tulevaisuudesta, kun aloittelimme oma koti projektia. Pohdimme, mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan omassa kodissa elämiseen. Keskustelimme myös siitä, miten tarvittavia taitoja voi harjoitella etukäteen. Ryhmän tytöt pohtivat omia taitojaan, mitä he osaavat ja mitä pitäisi vielä harjoitella. Ruokatalous ja kodinhoitoon liittyvät tehtävät ovat suurimmalla osalla ”hanskassa”, mutta laskujen maksaminen ja rahojen riittäminen huolettivat muutamia. Asumiseen kuluvan rahan määrä ihmetytti, kun selvisi, kuinka paljon kuukaudessa kuluu rahaa vuokraan, sähköön, liikkumiseen ja viestintään sekä ruokaan.

Poikia tulevaisuus ei paljon hetkauttanut, kaikkea voi harjoitella kun sen aika koittaa. He olivat hyvin varmoja omasta osaamisestaan. Heidän mielestään riittää, kun wc:n pesu, pyykinpesu ja kauluspaidan silittäminen on hanskassa ja tietysti pastan keittäminen. Näillä taidoilla nuoret miehet ryhtyivät innoissaan suunnittelemaan omaa kotiaan ja etsimään tietoa erilaisista sopimuksista.

Nuoret keskustelivat keskenään kodeissa tehtävästä työstä ja huomioni kiinnittyi perheen roolien muuttumiseen, sillä monissa perheissä isän kerrottiin huolehtivan siivoamisesta ja viikoittaisesta kaupassa käynnistä. Äidit hoitivat nettiasioita, maksoivat laskuja ja hankkivat vaatteita netistä.

Kuvisluokan paidat pestiin, kuivattiin ja silitettiin videoinnin voimalla. Silitys aloitettiin aina alusta, jos kuvaus ei mennyt kerralla purkkiin.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Jaa somessa.

Jätä vastaus