Moderni ja pirteä kotitaloustieteen siipi inspiroi opiskelijoita

0

Syyskuun Kotitalouslehdessä pääsimme tutustumaan Johanna Hokkasen perusteellisen esittelyn ja kuvien kautta Itä-Suomen yliopiston kotitalouden oppiaineen muuton vaiheisiin ja uusiin kotitalouden opetustiloihin Joensuun kampuksella.

Opiskelijoiden näkökulmasta opettajankoulutuksen siirtoon liittyi alun perin paljon ristiriitaisia tuntemuksia, sillä tieto opiskelukaupungin vaihtumisesta kesken opintojen tuli täysin yllättäen. Muuton kiireellinen aikataulu aiheutti huolta siitä, ennätettäisiinkö Joensuun kampukselle rakentaa näin lyhyessä ajassa hyvin suunniteltuja ja toimivia kotitalouden tiloja.

Kotitekoinen lakritsi valmistui neljännen vuosikurssin Annilta käden käänteessä.

Toisaalta ajatus siitä, että pääsemme opiskelemaan täysin uusiin ja ajanmukaisiin, juuri meille räätälöityihin tiloihin oli myös hyvin innostava. Etenkin muuton lähestyessä oli havaittavissa yhä enemmän odottavaa tunnelmaa.

Huoli tilojen valmistumisesta osoittautui tarpeettomaksi, sillä sekä kotitalouden oma siipi Naturan kolmannessa kerroksessa, että käsityötieteen Taitola-rakennuksen remontti valmistuivat ajallaan ja pääsimme aloittamaan opintomme suunnitellusti. Sen lisäksi, että tilat ovat valmiit, ne ovat yllättäneet opiskelijat suunnittelullaan.

Jo pelkästään kotitaloustieteen eri osa-alueiden opetustilojen sijoittaminen saman käytävän varrelle yhtenäistää oppiainetta ja parantaa mahdollisuuksia toteuttaa kokonaisvaltaisia projekteja. Opintoihimme kuuluu olennaisena osana myös erilaisille kohderyhmille suunniteltavat ja toteutettavat interventiot. Tilojen muunneltavuus mahdollistaa toiminnan nyt yhä moninaisempien ryhmien kanssa, sillä esteettömässä keittiössä työskentely onnistuu niin pieneltä lapselta kuin liikuntarajoitteiseltakin henkilöltä.

Toiminnallisten ominaisuuksien lisäksi keittiön visuaalinen ilme on näyttävä, sillä suunnittelussa on käytetty runsaasti värejä. Jokainen keittiö on saanut oman värisensä kaulusteet, mikä ennen kaikkea selkeyttää keittiöissä toimimista, mutta myös piristää ja inspiroi työskentelyä. Värikkyyden lisäksi keittiöiden ilme on hyvin avara. Neliöitä uudessa tilassa on vain seitsemän enemmän kuin vanhoissa Savonlinnan tiloissa, mutta siitä huolimatta tila tuntuu huomattavasti suuremmalta. Avaraa ilmettä edesauttavat näköyhteys käytävälle ja sivuseinän kaappien väheneminen.

Opiskelijoille mielekäs ratkaisu on säilytystilan lisääminen keittiöiden omissa saarekkeissa. Nyt suuremmatkin laitteet, kuten yleiskoneet ovat lähellä, eikä niitä tarvitse kuljettaa omalle työskentelypisteelle toiselta puolelta opetustilaa.

Kaiken kaikkiaan uusien tilojen synnyttämä innokkuus ensimmäisillä keittiökerroilla oli silminnähden havaittavissa. Vaikka oikeiden työskentelyvälineiden löytämiseen kului tavallista enemmän aikaa, koettiin hukassa oleminen ennemminkin huvittavana kuin häiritsevänä tekijänä.

Kotitalous- ja käsityöopettajaopiskelijoiden ainejärjestö Kotex ry on myös tyytyväinen uusiin opetustiloihin ja kuluneeseen syksyyn uudessa ympäristössä. Muuton myötä Kotexille on avautunut mahdollisuus laajentaa yhteistyötään eri yhteisöiden ja yhdistysten kanssa.

Kirjoittaja: Oona Ritola, 4. vuosikurssin kotitalousopettajaopiskelija Itä-Suomen yliopistosta, Kotex ry:n varapuheenjohtaja

Jaa somessa.

Jätä vastaus