Nyt myös perheiden tapa ruokailla sinkkuistuu – Jo puolet kuluttajista syö pienempiä aterioita perinteisten ruoka-aikojen ulkopuolella

0

Suomalaisten ruokailutavat muuttuvat vauhdilla. Ruoka-aikojen ja ruokavalioiden sirpaloituminen muuttaa perinteistä käsitystä kotitaloudesta. Perheissä elävien kuluttajien ruokailutavat muistuttavat yhä useammin sinkkutalouksien käyttäytymistä, sillä nyt myös useamman henkilön kodeissa ruokaillaan entistä enemmän muiden perheenjäsenten kanssa eri aikaan. Jo puolet kuluttajista syö pienempiä aterioita perinteisten ruoka-aikojen ulkopuolella.

”Sinkkuistumisilmiö lisää kokeiluhalukkuutta myös perheissä. Perheen nuoret toimivat ruokapioneereina: he ehdottavat vanhemmilleen uudenlaisia ruokia ja raaka-aineita. He sivuuttavat perinteiset ruoka-ajat ja syövät silloin, kun siltä tuntuu. Tämä heijastuu entistä vahvemmin suomalaisten perheiden ruokailutapoihin. Kuluttajat kaipaavat helppoa ja nopeaa syötävää, jonka avulla pysytään liikkeessä”, kertoo kategorioista ja konsepteista vastaava johtaja Heli Arantola HKScanista.

Arantola on seurannut tätä muutosta parin vuosikymmenen ajan. Perheiden ruokailutapojen muuttuminen näkyy HKScanin monipuolisissa kuluttajatutkimuksissa entistä selvemmin. HKScanissa seurataan tutkimusten avulla kuluttajia kuvaavia numeerisia mittareita sekä vahvemmin kuluttajien elämää arjessa.

”Panostamme HKScanissa kuluttajaymmärrykseen. Kun ymmärtää mitä arjessa tapahtuu, on helpompi kehittää arkeen sopivia tuotteita. Olemme käyneet kodeissa avaamassa jääkaappeja sekä seuranneet niin suomalaisten ostoskärryjen täyttämistä kuin ruuanlaittoakin. Näin pääsemme lähelle arjen tilanteita, joita innovaatioilla voidaan parantaa, Haluamme, että innovaatiomme osuvat kuluttajan elämään sopivalla tavalla. Tästä hyvä esimerkki on Via-tuotesarjamme onnistunut uudelleenlanseeraus tänä keväänä. Brändi puhuttelee tavoiteltua kuluttajaryhmää. Via-aterioita saa niistä kaupoista, joista haetaan päivittäin sopiva lounas tai iltaruoka ja aterioiden annoskoko on sopiva kulutushetkeen”, kertoo Heli Arantola.

Ketteryyttä ja uusia innovaatioita startup-yritysten avulla

HKScan panostaa myös kokeiluihin ja kokeilukulttuurin luomiseen. Kokit ja tuotekehittäjät ovat aina tehneet kokeiluja keittiössä. Nyt HKScan tekee kokeiluja myös kuluttajaoivallusten luomiseksi esimerkiksi startup-yritysten avulla. Oppobot-yrityksen kanssa tehdään konseptien esitestausta kansainvälisesti. Crowstin-kuluttajapaneeli elää kuluttajien ruokahetkissä mobiilisovelluksen avulla.

”Startupeilla on osaamista ja ideoita, ja he tarvitsevat alkuvaiheessa asiakkaita, tulorahoitusta sekä verkostoja. Tämä muodostaa isojen ja pienempien toimijoiden hyvän symbioosin, jossa kummatkin onnistuvat”, kertoo Heli Arantola startup-yhteistyöstä kuluttajatutkimuksen tukena.

Heli Arantolan esittely: https://www.hkscan.com/fi/tietoa-meista/johto/johtoryhma/heli-arantola/
HKScan on pohjoismainen liha- ja ruokayhtiö. Yli 7 300 ammattilaista palvelee maailman vaativimpia kuluttajia ja varmistaa laadun koko tuotantoketjussa – tilalta haarukkaan. HKScan valmistaa, markkinoi ja myy korkealaatuista ja vastuullisesti tuotettua sian-, naudan-, siipikarjan- ja lampaanlihaa sekä lihavalmisteita ja aterioita vahvoilla tuotemerkeillä, kuten HK®, Scan®, Rakvere®, Kariniemen®, Rose®, Pärsons® ja Tallegg®. Asiakkaita ovat vähittäiskauppa-, food service-, teollisuus- ja vientisektorit. Kotimarkkinat kattavat Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Baltian. Yritys vie tuotteita lähes 50 maahan. Vuonna 2017 HKScanin liikevaihto oli 1,8 miljardia euroa. Yhtiö on Euroopan johtavia liha- ja ruokayhtiöitä. www.hkscan.com

Jaa somessa.

Jätä vastaus