OHIMENNEN OMAKSUTTAVAA KONKRETIAA – Nuorten kanssa käydyn verkkokeskustelun satoa ravitsemuksesta

0

Monelle nuorelle perusasiat terveellisestä ruokavaliosta ovat tuttuja. Toteuttamista haastavat arjen kiireet, ristiriitainen ravitsemusviestintä ja välillä myös sosiaalinen paine. 

 

Kaverit, blogit ja trendit ohjaavat ajattelua ja valintoja. Nuoret itse toivovat terveellisten valintojen tekemiseen ohimennen omaksuttavia konkreettisia vinkkejä, jotka erottuvat ristiriitaisesta ja vaikeaselkoisesta ravitsemusväittelystä. Nämä asiat kävivät ilmi Kuluttajaliiton Syö hyvää -hankkeen osana teettämässä pienimuotoisessa tutkimuksessa suomalaisten asenteista ravitsemusviestintään. Tässä esitellään pääosin nuoria koskevaa tutkimusantia.

PERUSASIAT TUNNETAAN, RAVITSEMUSVÄITTELY HÄMMENTÄÄ
Nettikeskusteluna toteutetussa tutkimuksessa ilmeni selvästi, että pitkään viestityt perusasiat – kasvikset ja täysjyvävilja, maitotuotteet, suolan ja sokerin vähentäminen, olivat varsin yleisesti tunnettuja terveellisen ruokavalion osia. Näiden lisäksi nuoret korostivat yksityiskohtia ja ”nippelitietoja” aikuisia voimakkaammin. Vähärasvaisuus oli pyrkimyksenä keski-ikäisten ja sitä vanhempien naisten keskuudessa, mutta myös nuorilla, jotka korostivat sen ohessa myös rasvan laatua sekä proteiininsaannin tärkeyttä. Kun kysyttiin ravitsemussuositusten sisältöä, tuntemisen taso vaihteli melko paljon. Terveellisen ruokavalion peruspilarit siis tunnetaan, mutta niitä ei tunnisteta virallisiksi ravitsemussuosituksiksi.
Terveelliseen ruokavalioon kuuluu mielestäni lihaa, riisiä tai perunaa, salaattia ja paljon juotavaa. Ruuan tulee sisältää proteiinia ja rautaa. (Poika, 15)
Liittyyköhän tähän ne lautasmallit ja mitkä lie ruokapyramidit? Luultavasti ravitsemussuositukset antavat kansalaisille ohjeita mitä kannatta suosia ja mitä välttää. (Poika, 18)
Pakko sanoa, että minulla ei ole niinkään tietoa noista. Mutta veikkaan, että esimerkiksi juuri kaikki sellaiset ruuat, jotka ei lihota tai siis, että niitä pidetään ihmisen ruumiille terveellisenä. (Tyttö, 16)
Yleinen toteamus oli, että terveellisen ruokavalion noudattaminen olisi sinänsä helppoa, mutta suuri kompastuskivi on arjen kiire, josta seuraa väsymystä ja epäsäännöllistä ruokarytmiä. Monella on tunne, että ’terveellisemminkin varmaan voisin elää’, mutta siitä ei oteta paineita niin kauan kun olo tuntuu hyvältä.
Keskusteluissa todettiin, että ohje- ja käskylistat ovat eri ravitsemuskoulukuntien edustajilla ristiriidassa, ja siksi on vaikea hahmottaa ketä tulisi milloinkin uskoa. Äänekäs väittely aiheuttaa helposti sen, että korvat suljetaan kaikelta ravitsemusaiheiselta viestinnältä.
Miksi 108 vuotias pekonia syövä vanha rouva on vielä elossa? (Mies, 21)
VAIKUTTAVA KAVERIPIIRI
Kodin esimerkki, koulu, kaveripiiri ja sosiaalinen media ovat nuorten ruoka-asenteiden muokkauksessa keskeisessä roolissa. Useimmat nuoret kertoivat herkuttelun ja huonojen valintojen liittyvän kiinteästi niihin tilanteisiin, joissa ollaan kavereiden kanssa, ja jolloin joku joukosta haluaa vaikkapa poiketa hampurilaiselle tai ostaa karkkia.
Tässä on ehkä kyse tietynlaisesta sosiaalisesta paineesta, koska niin kauan kun kaikki herkuttelevat samalla valittaen sen epäterveellisyydestä, kellään ei ole huono omatunto koska kaikki tekevät niin. Mutta sitten jos joku ei syökään, tulee lopuillekin huono omatunto ja syöminen ei enää olekaan sallittua. Tätä tapahtuu ainakin naisten keskuudessa, miehistä en tiedä. (Tyttö, 17)
Ystäväni väittää, että proteiinia ei voi syödä liikaa. Onko totta? Lisäksi hän väittää ettei kasvikset ole oikeasti niin terveellisiä. Haluisin nasevat kommentit ja perustelut siitä, miksi ovat. (Nainen, 20)
Hyvät ja huonot toimintatavat siirtyvät helposti kotoa eteenpäin. Pari mukana ollutta nuorta kertoi kiinnostuneensa ravitsemuksesta vastareaktiona lapsuudenkodin ”hälläväliä” -ruokakulttuurille.
Nuorista muutama totesi, että muotidieettien ja fitness-elämäntavan ympärille keskittyvät blogit ovat suosittuja ja hämärtävän joidenkin nuorten käsitystä siitä, mikä on oikeasti hyväksi ja mikä ei. Ravitsemusviestinnässä tärkeää olisi edes pahimpien uskomuksellisten sudenkuoppien ja väärinkäsitysten oikominen.
Olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota syömisiini, ja että söisin terveellisesti. Varmaan siksi, että monet bloggaajat ovat alkaneet puhua terveellisestä ruuasta, ja myös tämä ”fitness-villitys”. (Tyttö, 17)

OSUMIA ARKIELÄMÄÄN
Hyvätkin viestit menevät helposti hukkaan, kun omaa motivaatiota ravitsemusasioiden ajattelemiseen ei ole. Kiinnostus pitäisi saada heräämään käyttäen nuorten elämässä ajankohtaisia esimerkkejä positiivisessa hengessä: mitä välitöntä hyötyä sinä teini-ikäinen saat siitä, että toimit näin? Sydän- ja verisuonitautien uhka tuntuu nuorelle ja normaalipainoiselle hyvin etäiseltä, mutta ravitsemuksen vaikutus vaikkapa vatsavaivoihin tai vapaa-ajalla ja harrastuksissa jaksamiseen yhdistyy myös nykyhetkeen. Asiat pitäisi pystyä omaksumaan ikään kuin ohimennen.
Viestinnässä pitäisi painottaa sitä, että terveellisen ruokavalion noudattaminen ja terveellinen elämäntapa ei loppujen lopuksi kaikista oppaista huolimatta olekaan mitään rakettitiedettä. Viestinnässä tulisi siis välttää ’’yliselittämistä’’ ja paljon sanoja joita nuoret eivät ole edes ennen välttämättä kuulleet. Selkokielellä siis. (Poika, 15)
Miten pystyy ”voittamaan” herkkujen himon kun niitä tekee todella kovasti mieli? (Tyttö, 16)

TUTKIMUSMENETELMÄ
Tutkimukseen osallistui 20 työikäistä (20–60v) ja 15 nuorta (15–20v). Osallistujat kävivät 5 vuorokauden aikana kirjoittamassa mielipiteitään kysytyistä teemoista tutkimusta varten luodulla nettifoorumilla.. Aikuisilla ja nuorilla oli omat keskustelunsa. Koska kyseessä on laadullinen ja vastaajamäärältään siksi melko pieni tutkimus, eivät tulokset ole sellaisenaan yleistettävissä väestötasolle. Niitä tulee käsitellä asenteita ja motiiveja avaavina. Tutkimus tehtiin kesäkuussa 2013 ennen uusien ravitsemussuositusten julkaisua. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus.

 

TEKSTI: ANNIKKA MARNIEMI, RAVITSEMUS- JA ELINTARVIKEASIANTUNTIJA, ETM; HANKEVASTAAVA, KULUTTAJALIITTO

Jaa somessa.

Jätä vastaus