Opiskelua kotitalous- ja liikuntapainotteisella luokalla

0

Koli on Helsingin Käpylässä sijaitsevan Yhtenäiskoulun painotusluokka. Kotitalous ja liikunta -painotusluokkia on vasta kolmella ikäluokalla, joten painotus on aika uusi. Painotusluokalla on 16 oppilasta, mutta oppilaat eivät muodosta omaa luokkaansa vaan ovat tavallisella luokalla olevien oppilaiden seassa.

Koli näkyy painotusoppilaiden arjessa muun muassa viikoittaisilla tuplatunneilla. Myös opettajien arjessa painotusajatus näkyy päivittäin. Kotitalousopettajamme Marja Viron mukaan koli-oppilaat ovat mielessä usein. Olemme Viron mukaan pilottiryhmä, testaamme esimerkiksi uusia reseptejä ennen muita luokkia.

Painotusluokan sisällöt ja oppilaiden kokemuksia

Kotitalous ja liikunta -painotuksen ensimmäisenä vuotena keskitytään itseen. Miten omasta elämästä saa helposti terveellisemmän? Toisena vuotena aiheena on perhe ja läheiset; miten vaikuttaa muiden elämään ja mahdollisesti auttaa heidät terveellisempään elämäntapaan. Kolmantena vuotena tutkimme ympäristöä ja sen terveellisyyttä. Olemme oppineet, että pienillä arjen valinnoilla voi itse suojella ympäristöä huomattavasti.

Tunnit ovat vuorotellen kotitaloutta ja vuorotellen liikuntaa. Lisäksi olemme tehneet muun muassa retkiä ja tempauksia keskenämme, sekä koko koulun kanssa. Kotitalouden tunneilla olemme pääosin tehneet ruokaa. Ruoka on yleensä painottunut terveelliseen ja helposti valmistettavaan. Olemme saaneet tehdä toivomiamme ruokia aina kakuista hampurilaisiin, mutta suurin osa valmistamistamme ruoista ja leivonnaisista oli kotitalousopettajamme Marja Viron suunnittelemia. Olemme oppineet tekemään ravintoainetiheää ruokaa energiatiheän ruoan sijasta.

On ollut hämmentävää, mutta silmiä avaavaa nähdä, kuinka helposti esimerkiksi hampurilaisista saa paljon terveellisempiä, ja samalla maukkaampia. Olemme oppineet, että aina ei tarvitse valita reseptiä, johon tulee eniten sokeria tai rasvaa, se ei tarkoita että lopputulos olisi välttämättä parhaimman makuinen. Olemme opetelleet myös käyttämään erikoisempiakin ruoka-aineita sekä soveltamaan ruuanlaitossa ja reseptin valinnassa.

Seitsemännen luokan alussa kotitaloustunnilla suunnittelimme omat smoothiereseptit, joista valitsimme yhdessä parhaimman. Myimme reseptillämme tehtyä smoothieta koulumme syysmarkkinoilla, ja kaikki smoothie myytiin kuin kuumille kiville!

Kaikkea koripallosta keilaukseen

Liikuntatunnit ovat vaihdelleet sisältönsä puolesta enemmän kuin kotitaloustunnit. Olemme tehneet kaikkea koripallosta lasketteluun ja keilauksesta lenkkeilyyn, kun taas kotitaloustunnilla olemme olleet miltei aina keittiön puolella. Kotitalous ja liikunta -painotusluokan liikunnan tunnit ovat olleet hauskempia ja opettavaisempia kuin normaalit liikuntatunnit monistakin syistä. Koli-liikuntatunneilla olemme koulun salin ja viereisen hiekkakentän lisäksi käyneet uusissa maastoissa ja paikoissa. Liikunnan tunnit tuovat vaihtelua muuten aina niin samanlaiseen kouluviikkoon. Kun näin tarkemmin ajattelee, koli-oppilaiden arki on muutenkin paljon mielenkiintoisempaa kuin tavallisella luokalla olevien oppilaiden. Kotitalous ja liikunta -painotusluokalla on melkein koko ajan retkien suunnittelua tai pientä projektia menossa.

Viime vuonna pidimme välitunneilla välituntiohjelmaa alaluokkalaisille ja muille yläluokkien oppilaille. Vedimme leikkejä ja pelejä, joissa yleensä aluksi oli mukana vain muutama oppilas, mutta vähän ajan päästä mukaan oli liittynyt kymmeniä oppilaita monilta eri luokilta. Saimme työstämme välituntiliikuttaja-todistukset. Oli mahtavaa nähdä kuinka pienet ykköset ja isot ysiluokkalaiset voivat viettää aikaa ja leikkiä yhdessä jos joku vain järjestää mahdollisuuden.

Olemme olleet koli-luokan kanssa vuonna 2016 valtakunnallisilla oppimisen festivaaleilla, Oppimisen Fiestassa, valmistamassa itse suunniteltua smoothieta. Smoothien lisäksi myös rentoutimme Oppimisen Fiestan kävijöitä.

Asiakkaat saivat rentoutua mukavaan nojatuoliin, jossa kuuntelivat muutamia minuutteja rauhoittavaa musiikkia. Lisäksi pisteellämme oli kehonhuoltoa, jota ohjasimme asiakkaille. . Olemme järjestäneet myös talviliikuntapäiviä muille ja itsellemme. Olemme esimerkiksi joka talvi olleet laskettelemassa Koli-luokan kanssa Nuuksiossa. Yhdeksännellä luokalla suoritamme ravitsemuspassin, jossa pitää esitellä liikkuvan nuoren terveellisiä elämäntapoja. Ravitsemuspassia tehdessämme tutkimme esimerkiksi ravitsemussuosituksia Suomessa ja ulkomailla sekä niiden eroja, hyviä & huonoja puolia.

Meillä on vielä edessä yöpyminen Nuuksiossa. Jännittävää sillä nukumme teltoissa.
Omat kokemukset kotitalous-liikunta painoituksesta on hyvät. Olen tykännyt kaikista retkistä ja odotan innolla Nuuksio retkeäkin. Koli on avannut paljon ruokaan ja liikuntaan liittyviä asioita. Parasta kuitenkin on koko koululle järjestettävien tapahtumien järjestäminen. Niissä pääsee tutustumaan koko koulun oppilaisiin ja henkilökuntaan

Opettajien näkemyksiä painotusopetuksesta

Marja Viro on koli-painotuksessa mukana, koska haluaa kasvattaa tulevaisuuden sukupolvea terveelliseen elämäntapaan, sekä haluaa itsekin pysyä ajan tasalla maailman ruoka- ja elämäntapa kulttuurissa. Viro kertookin, kuinka kotitalous ja liikunta -painotus on hänenkin elämässään muuttanut käsitystä terveellisestä elämäntavasta. Hän on alkanut kiinnittää ruoan terveellisyyteen huomiota ja haluaa opettaa oppilaille terveellisiä valintoja. Viro on alkanut suosimaan kotitalouden tunneilla mahdollisimman terveellisiä ruoka-aineita sekä reseptejä. Marjan mukaan on hyvä, että nuoret kiinnittävät nykyään enemmän huomiota omaan terveyteensä ja ruokavalioonsa.

Haastattelimme myös liikunnanopettajaa Janiina Herttoa. Herton mukaan tunnit suunnitellaan yhdessä Marja Viron kanssa. ”Luomme yhdessä suuntaviivat ja teemat, josta sitten Marja loihtii omat tuntinsa ja omat tunnit.” sanoi Hertto. Hertto kuvailee koli-luokkia eräänlaisena iskujoukkona, jonka kanssa voi toteuttaa ja kokeilla erilaisia perusopintojen päälle tulevia projekteja.

Kuka voi opiskella painotusluokalla?

Kotitalous & liikunta painotus -luokalle haetaan pääsykokeiden kautta. Pääsykoe koostuu kolmesta osasta. Liikunnan kokeessa testataan nuoren ryhmätaitoja, sekä katsotaan kuinka hän ohjaisi pienelle ryhmälle hauskoja ja erilaisia liikunnanmuotoja, kuten leikkejä. Kokeessa ei tarvita erityisiä kestävyys- tai urheilutaitoja, joten kuka tahansa pystyy ja kannattaakin kokeilla hakemista.

Kotitalouden osiossa katsotaan oppilaan perustaitoja keittiössä, esimerkiksi helppojen ohjeiden kasaamisessa ja ruoanvalmistusvälineiden tunnistamisessa.

Kokeessa on myös osio, jossa nuori kertoo arkipäivän terveellisistä valinnoista lukemansa tekstin perusteella. Eri osiot järjestää tästä kyseisestä oppiaineesta vastaava opettaja. Jokainen varmasti selviää pääsykokeesta hyvällä ja positiivisella asenteella.

Teksti: Yhtenäiskoulun oppilaat Enni Möttölä,
Pyry Tynkkynen ja Marilla Lehtinen
Vektorit: FLATICON

Jaa somessa.

Jätä vastaus