Raportti IFHE:n Euroopan yhdistyksen EAHE:n perustavasta kokouksesta

0

Syyskuun 30. – 31. päivinä 2018 pidettiin IFHE:n (International Federation for Home Economics) kokous Osnabruckissä Saksassa. Kokouksen tarkoitus oli perustaa virallisesti European Regional Association for Home Economics. Euroopan alueen asioista on kokoustettu IFHE:n muiden kokoontumisten yhteydessä. EAHE:n puheenjohtajana jatkaa Franziska Honecker Sveitsistä. Hallitukseen tuli Suomesta Terhi Lindqvist Marttaliitosta.

EAHE:n perustavan kokouksen yhteydessä pidettiin antoisa konferenssi. Sen aiheena oli ”What is happening in Home Economics? A spotlight on European Activities”.

Konferenssin kokoonkutsujana olivat Elisabeth Leivht-Eckardt University of Applied Sciences in Osnabruckista sekä Franziska Honecker, joka on IFHE:n varapuheenjohtaja.

Konferenssin avainpuhuja oli IFHE:n presidentti Sidiga Wash. Hän puhui otsikolla ”Home Economics Impact on Health – an International perspective”. Elisabeth Leicht-Eckardt oli koostanut IFHE:n viimeisten 30 vuoden historiikin, ”Years in Home Economics – what has changed”.ome Economics – what has ChangedHome Ajankohtaista esitelmistä voi mainita henkilökohtaisen yhteistoiminnan tärkeyden, josta esitelmöi tutkimuksen perusteella Suzanne Pizcopo Maltalta. Toinen ajankohtainen aihe oli ”Budget counceling – an instrument for family resource management”, jota esitteli Birgit Burkin Deutsche Geselschft fur Houswirtschat -organisaatiosta (German Society for HE). Suomelle ajankohtainen oli myös Bonnin yliopistossa tehty seurantatutkimus turvapaikanhakijoista. Kolbjorn Enge Norjasta oli mukana aiheella ”Entrepreneurship throught pupil operated restaurant management”, joka muistuttaa Suomen Foodie-seurantaa ja korosti kouluruokailun ravitsemuskasvatuksen vaikutusta.

Kaikkien esitysten lyhennelmät voi lukea konferenssin kotisivuilta info@eahe2018.ch

Tulevia IFHE:n kokouksia

Konferenssi oli Osnabruckin kaupungissa. Monet majoittuivat Lotte strassella mukavasti Lotte-hotellissa. Vanha kaupunki oli omin toimin helposti tutustuttavissa. Iltaruokailut sujuivat samalla kun tutustuttiin luomukoulutukseen VADO:ssa . Isäntäyliopistossa oli Elisabethin ylpeyden aihe opiskelijoiden koriste- ja vihannespuutarha. Sitä hoitivat opiskelijat ja se oli kaikkien opiskelijoiden rentoutumispaikkakin.

Seuraavasta EAHE:n eli European Association of Home Econimicsin kokouksesta ilmoitetaan myöhemmin. IFHE kokoontuu vuosikokoukseen Trinidad-Tobaccossa helmikuussa 2019. Kokouskutsu on saatavilla ifhe.org-sivuilla Seuraava IFHE:n konferenssi on Atlantassa 2020. Sen tiedot ja abstraktien kutsut löytynät myös IFHE:n sivuilta.

Minä otan vastaan abstrakteja eli esitysten lyhennelmiä IFHE CEEC Outreavch Comitean puheenjohtajan ominaisuudessa. Yhteydenotot leena.savisalo@gmail.com.

Teksti: Leena Savisalo

Sidiga Washin (1955 – 2018) muistolle ja uusi IFHE:n presidentti

Saimme suru-uutisen. Valitettavasti IFHE:n presidentti Sidiga Washi menehtyi äkillisesti. Olemme koko FIN-IFHE:n sekä Kotitalousopettajien liiton puolesta pahoillamme kansainvälisen kotitaloustieteen johtohahmon ja tärkeän vaikuttajan menetyksestä. Vielä elokuun lopussa Sidiga oli pirteä ja elinvoimainen, kun osa FIN-IFHE:n toimijoista tapasi hänet IFHE:n Euroopan konferensissa. Osalla oli kunnia tavata hänet viime keväällä Khartoumissa council meetingissä. Sigiga toimi IFHE:n presidenttinä vuodesta 2016 menehtymiseensä asti. Hän oli ravitsemustieteen, kansanravitsemuksen sekä perhetieteiden moniosaaja. Elämänsä aikana hän inspiroi montaa ja toimi roolimallina usealle.

Uudeksi IFHE:n presidentiksi on väliaikaisesti vahvistettu Elect Gwendolyn, joka toimii välaikaisena presidenttinä vuoteen 2020 asti ja tämän jälkeen varsinaisena presidenttinä.

Jaa somessa.

Jätä vastaus