Rasvamaksaepidemia vaivaa jo neljäsosaa suomalaisista – vaiva hoituu ravitsemusterapeutin ohjeilla

0

Suomalaisista jopa neljäsosa kärsii rasvamaksasta. Aineenvaihdunnan häiriöt, kakkostyypin diabetes, maksakirroosi, maksasyöpä sekä sydän- ja verisuonitaudit voivat olla seurausta rasvoittuneesta maksasta. Maksan hyvinvointiin on mahdollista vaikuttaa muuttamalla ruokailutottumuksia. Kirjassa Maksa kuntoon (Gummerus 2018) ravitsemusterapeutti Marja Ruuti käy kohta kohdalta läpi ruokavalion vaikutuksia maksaan ja koko kehoon. Maksa kuntoon opastaa, mitä saa syödä ja mitä ei.

”Rasva häviää maksasta syömällä hyvin, ja tämä muutos saadaan aikaan aivan tavallisella ruoalla. Kummallisia erikoisdieettejä ei tarvita. Ruokavaliossa on kuitenkin jokin pielessä, jos nykyinen ruoka ja syömisen tapa ovat synnyttäneet rasvamaksan,” Marja Ruuti kertoo kirjassa.

Liiallinen alkoholin tai lääkkeiden käyttö ei ole ainoa rasvamaksan aiheuttaja. Kaikkein tavallisin maksasairaus NAFLD (nonalcoholic fatty liver disease) on alkoholiin liittymätön rasvamaksa, joka seuraa ylipainosta, virheellisestä syömisestä ja liikunnan puutteesta. Jotta rasvamaksa tervehtyisi, on lisättävä liikuntaa ja kiinnitettävä huomiota ruoan raaka-aineisiin ja valmistustapoihin.

Marja Ruuti

Marja Ruuti on ravitsemustieteen maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti, jolla on pitkäaikainen ja monipuolinen kokemus sekä kuntoutuskeskuksissa että yksityisvastaanotolla työskennelleenä ravitsemusterapeuttina, kirjoittajana ja luennoitsijana.

Marja Ruuti Maksa kuntoon – ehkäise ja hoida rasvamaksa ruokavaliolla
192 sivua

Gummerus

”Tehtävämme on julkaista kirjallisuutta huviksi ja hyödyksi.” Kaarle Jaakko Gummerus
Suomen vanhin yleiskustantamo Gummerus Kustannus Oy on vuodesta 1872 toteuttanut perustajansa visiota: julkaisemme vastustamattoman viihdyttävää, inspiroivaa ja informoivaa kirjallisuutta. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet 145-vuotiaan Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Jaa somessa.

Jätä vastaus