Ruokarajoitteet huomioivia ruokaohjeita ja tuotetietoa uudistuneesta Erimenu.fi-palvelusta

0

Erimenussa on tuotetietoa ja ruokaohjeita, jotka on suunniteltu ruoka-allergisille ja keliaakikoille. Rekisteröitymättä palvelun sisällöstä voi suodattaa näkyviin esim. gluteenittomat, maidottomat, munattomat ja soijattomat. Rekisteröitymällä Erimenuun voi tallentaa mitkä tahansa ruokarajoitteet, ja ohjelma suodattaa näkyviin siihen sopivat reseptit ja tuotteet.

Kotitalousopettaja voi käyttää palvelua esim. erityisruokavalionuoren kohdalla tai erityisruokavalioiden huomioimista opettaessaan. Palvelun on kymmenen vuotta sitten kehittänyt ja sitä ylläpitää Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys. Täysin uudistettu versio julkaistiin viime keväänä. STEAn tuella Erimenun käyttö on maksutonta.

Erimenusta löytyy ammattilaisten luomia reseptejä sekä elintarviketuottajien tallentamia tietoja tuotteistaan. Ruokaohjeissa on huomioitu erityisesti sellaisia laajoja ruoka-allergioita, joihin ei löydy kaupoista valmistuotteita.

Rekisteröitymättä Erimenun sisältöä voi suodattaa yleisimmillä ruokavalioilla: gluteeniton, maidoton, laktoositon, vähälaktoosinen, munaton ja soijaton. Palvelusta voi etsiä tietoa eri ruokakategorioilla. Lisäksi palveluun voi kirjoittaa sanan alkua esim. ”piirakka”, ja palvelu etsii osumia.

Jos palveluun rekisteröityy, käyttäjätunnuksensa alle voi tallentaa yhden tai useamman ruokavalion yksittäisten ruoka-aineiden tarkkuudella, valitsemalla joko kielletyt tai sallitut ruoka-aineet. Resepti- ja tuotetietojen suodatukseen voi kulloinkin valita kriteeriksi haluamansa omat tallennetut tai valmiina olleet yleiset ruokavaliot. Kaikista resepteistä ja tuotteista saa suodatettua näkyviin ne, jotka sopivat omaan ruokavalioon.

Palveluun kannattaa tallentaa tiukempi ruokavalio tuotesuodatusta varten ja lisäksi väljempi reseptejä varten. Ruokaohjeissa kannattaa jättää kieltämättä sellaiset ruoka-aineet, jotka osaa itse korvata toisella ruoka-aineella.

Lisäksi kotitalousopettaja voi hyödyntää työssään näitä:
Erimenun alapalkista löytyy muutamia hyödyllisiä linkkejä, mm. Pirkanmaan yhdistyksen tuottama nettivideo: Anafylaksian oireet ja ensiapu.

Erimenu-tiimissä työskentelee ruuanlaiton ja ruoka-allergioiden ammattilainen, joka antaa maksutonta ruoka-allergianeuvontaa valtakunnallisesti.

Paljon arjen vinkkejä ruoka-allergioiden huomioimiseen löytyy osoitteesta: www.pirkanmaanallergia.fi, kohdasta Ruoka-allergiat.

Erimenun facebookissa jaetaan vinkkejä ja tietoa erityisruokavalioaiheista: www.facebook.com/Erimenu.fi

Valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja, dieettikokki, restonomi AMK Tuula Jokinen, 045 235 2861, ruoka-allergia@kolumbus.fi.

Jaa somessa.

Jätä vastaus