RuokaTutka kannustaa lapsia ja nuoria ruokatutkijoiksi

0

RuokaTutka-kampanja on levittäytynyt syksyn aikana päiväkoteihin, kouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin läpi koko Suomen. Monivuotinen kampanja rohkaisee lapsia ja nuoria tutkimaan ruokaa ja pohtimaan, mitä ruoka on, mistä se tulee ja miltä se maistuu. Verkkopeli, tehtävät, videot, Testaamo ja kilpailut innostavat nuoret tutkijat ruokakysymysten äärelle.

Oletko jo nähnyt RuokaTutka-julisteen teidän koulunne seinällä?

RuokaTutkan tavoitteena on kannustaa lapsia syömään terveellisemmin. Kampanja pyrkii siihen, että lapsille syntyy aito kiinnostus ruokaan ja maataloustuotteisiin. Tarkoitus on kasvattaa lapsista ja nuorista ruokaa, ruuan tuottajia ja sen valmistajia arvostavia, syömiseen myönteisesti suhtautuvia sekä ruokaan liittyvää tietoa taitavasti etsiviä ja tulkitsevia ruokakansalaisia. Tavoitteena on myös maidon sekä kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisääminen. Teemme kasvikset ja maidon näkyviksi ja tutuiksi. Syöt mitä näet ja minkä tunnet!

Hanke on suunnattu ensisijaisesti lapsille ja nuorille varhaiskasvatuksesta aina toisen asteen opintoihin saakka. Kampanjan viesteillä ja toimenpiteillä on vankka pohja varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmassa, ruokakasvatuksen perusteissa sekä tutkitussa tiedossa.

Innostavaa tekemistä oppitunneille

Juliste on kouluissa näkyvimpiä RuokaTutka-materiaaleja. Julisteesta löytyy katseltavaa ja pähkäiltävää monen ikäisille. Siihen on kätketty lisätty todellisuus, joka herättää julisteen eloon mobiilisovelluksen avulla. AR-ominaisuutensa ansiosta juliste tarjoaa uutta katsottavaa joka viikko. Juliste on postitettu kouluihin syyskuussa.

Kampanjasivuilta löytyvät verkkotehtävät ja valtakunnallinen kilpailu tarjoavat innostavaa tekemistä koulutunneille. Ensimmäisen RuokaTutka-pelin aiheena on terveelliset ruokavalinnat. Sivuilta löytyy myös Testaamo, joka johdattaa pohtimaan tarkemmin omia ruokailutottumuksia. RuokaTutkaTube-videoilla tähtijuontaja Dabi ja vieraileva stara tutkivat ruokakysymyksiä nuorten näkökulmasta. Ensimmäinen vieras on Isac Elliot, jonka kanssa Dabi vieraili kasvis- ja maitotilalla sekä tutustui uusiin makumaailmoihin.

Taustalla pedagogiset lähtökohdat

RuokaTutka tarjoaa kasvattajille työkaluja sekä lapsille ja nuorille oivaltamisen iloa. Lasten monilukutaidon kehittymistä sekä taitoa hankkia, yhdistää ja arvioida tietoa tuetaan ja kehitetään erilaisilla maitoon ja kasviksiin liittyvillä sisällöillä. Materiaaleja laadittaessa on huomioitu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa esitetyt laaja-alaisen osaamisen tavoitteet. Materiaaleissa on hyödynnetty erityisesti kotitalouden, biologian, kemian, maantiedon, terveystiedon, yhteiskuntaopin ja ympäristöopin oppiainekohtaisia tavoitteita.

Kampanjasivustolla on oma osio myös kasvattajille. Sieltä löydät ruoka-aiheisia artikkeleita ja koulutusvideoita sekä tietoa hankkeen hyödyntämisestä opetuksessa.

RuokaTutka innostaa lapsia ja nuoria tutkimaan ja oivaltamaan. Kasvattajilla, opettajilla, kouluravintolan henkilökunnalla ja vanhemmilla on iso rooli RuokaTutkan tutkimusoppaina ja tiennäyttäjinä. Tervetuloa tutkimusretkelle ruuan maailmaan yhdessä lasten ja nuorten kanssa!

RuokaTutka on koulumaito- ja -hedelmätuen ohessa toteutettava EU-rahoitteinen koulutuskampanja. Sitä toteuttavat Maaseutuvirasto, viestintätoimisto Cocomms, Itä-Suomen Yliopisto, Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry, Ammattikeittiöosaajat Amko ry sekä digitoimisto Evermade.

Kaikki RuokaTutka-materiaalit löydät verkkosivuilta www.ruokatutka.fi.

Lisätietoa hankkeesta: annikka.koivu@cocomms.com

Jaa somessa.

Jätä vastaus