Ruokavisa innosti mukaan ennätysmäärän oppilaita

0

Monessa koulussa perinteeksi muodostunut Ruokavisa kisattiin jälleen kevätlukukaudella. Teemana oli tällä kertaa ravitsemus. Ruokavisaan osallistui ennätysmäärä yläkoululaisia, lähes 3 700 oppilasta yli 300:sta opetusryhmästä.

Osallistujia oli ruotsinkielisiä alueita lukuun ottamatta maan joka kolkasta. Taso oli kova, päästäkseen loppukilpailuun netissä suoritetusta alkuerästä piti selvitä liki täysillä pisteillä. Lisäksi vaatimus siitä, että ryhmän oppilaista vähintään 60 %:n piti tehdä visa, tiputti joitakin ryhmiä pois. Loppukilpailu miteltiin Helsingin Messukeskuksessa 6.4. ja sinne selvittivät tiensä joukkueet Kuulammen koulusta Tyrnävältä, Veikkolan koulusta Kirkkonummelta ja Vinkkilän koulusta Vehmaalta.

Tuomaristossa vaikuttivat kokki Ossi Paloneva, ravitsemusasiantuntija Susanna Raulio THL:stä, toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajien liitosta sekä kotitalousopettaja Minttu Virkki Ruokatieto Yhdistyksestä. Kilpailun juonsi ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta.

”Kaikkien ravitsemusosaaminen oli ennakkotehtävien perusteella erinomaista”, kehui Raulio. Ennakkotehtävässä oppilaat olivat perustelleet valintojaan vastuullisuusnäkökulmasta. Tasaisten vastausten innoittamina tuomaristo päätti antaa kilpailijoille lisätehtävän. Kesken kilpailun kisailijat vastaanottivat tehtävän, jossa heidän piti kertoa, mitä tekisivät aterian lopuille ruokailun jälkeen. Vinkkilän koulu perusteli valintansa erityisen hyvin, ja lisäksi he olivat ainoa joukkue, joka rohkeasti fileoi kokonaisen hauen ja käytti sen kaikki osat. Nämä seikat toivat kunniamaininnan Vinkkilään.

”Kaikki suoriutuivat älyttömän hyvin tehtävästä. Maku oli lopulta se, joka ratkaisi voittajan.”, perusteli Paloneva.

Voittaja erottui pienillä eroilla

Edustusjoukkueiden oppilaat olivat valmistautuneet loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun. Ennakkotehtävässä tuli perustella menu ravitsemuksen näkökulmasta.

Vaikka ennakkovaatimuksia ei menun raaka-aineille oltu asetettu, oli kaikkien kilpailumenujen raaka-ainevalinnoissa hämmästyttäviä yhteneväisyyksiä: kaikkien pääruuassa oli haukea, kaksi joukkueista tarjoili alkuruokana maa-artisokkakeittoa ja kahdesta jälkiruuasta löytyi mustikkaa. Tuomaristo oli tyytyväinen, että sesonkiajattelu ja paikalliset raaka-aineet olivat menujen lähtökohta. Erot olivat pieniä, ja tuomarit kehuivat kaikkien joukkueiden taitoja.

Voiton vei Veikkolan koulu. Kilpailujoukkueessa edustivat 8-luokkalaiset Johannes Juurakko, Matias Kinnunen, Lili Jokinen ja Sanni Heinonen, mukana oli kotitalousopettaja Ninni Kuisma. ”Aluksi oli jännitystä, mutta se katosi nopeasti kun pääsi työn pariin. Ollaan totuttu väljempiin tiloihin, mutta saatiin työskentely täälläkin hyvin sujumaan”, kertoi Juurakko tunnelmista.

Opettaja sen sijaan sai seurata kisaa vain sivusta, ja häntä taisikin jännittää eniten. Hän ihasteli oppilaidensa rauhallisuutta. ”Ihanaa olla täällä! Olen iloinen ja ylpeä, oppilaat ovat suoriutuneet tosi hyvin”, iloitsi Kuisma seuratessaan työskentelyä.

Veikkolan koulun joukkue tarjosi alkuruokana maa-artisokkakeittoa ja leipätrion, pääruuaksi haukipuikkoja, peruna-palsternakkasosetta ja vihreitä papuja sekä jälkiruokana minttu-mustikkasorbettia ja paahdettua spelttiä. Tuomaristoon teki vaikutuksen erityisesti menun useat komponentit, jotka kaikki onnistuivat erinomaisesti.
Voittajajoukkueen palkitsi Ruokavisan yhteistyökumppani Electrolux.

Ruokavisan tulevaisuus

Ruokavisa on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa kotitalousopetuksessa. Visa käytiin nyt kuudetta kertaa ja näiden vuosien aikana se on tavoittanut yli 11 000 oppilasta.

”Töitä tehdään sen eteen, että Ruokavisan rahoitus saataisiin tulevinakin vuosina järjestymään”, toteaa toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi Ruokatiedosta.

”Ruokavisaa arvostetaan ympäri Suomen, ja meilläkin oppilaat oikein odottavat, että koska se taas alkaa”, kertoi Kuulammen koulun opettaja Marja-Kaisa Varonen. Hän toivoo, että Ruokavisa on osa kouluvuotta myös jatkossa.

Aiempien vuosien visat ja opetusmateriaalit ovat jatkossakin kaikkien käytettävissä. Nettisivujen ruokakasvatus-osiossa on Ruokavisan lisäksi runsaasti materiaalia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Ruoka on myös oivallinen ilmiö, jonka ympärille on helppo rakentaa oppiainerajat ylittävää toimintaa!

www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus

 

Teksti: Ruokatieto / Sallaroosa Häme
kuva: Tomi Auersalmi/Ruokatieto

Jaa somessa.

Jätä vastaus