Satakunnan Kotitalousopettajat ry 60 vuotta

0

Kotitalousopettajien Liiton täyttäessä 100 vuotta Satakunnan Kotitalousopettajat alkavat lähestyä eläkeikää. Vuosikymmeniin on mahtunut isoja ja pieniä hankkeita, kuitenkin niin, että kodin ja maakuntamme merkitys on aina ollut keskeisessä asemassa.

Ensimmäiset vuosikymmenet yhdistyksemme toiminnan punaisena lankana on ollut satakuntalaisen ruoka- ja tapakulttuurin kerääminen maakunnastamme. Tämän hankeen alullepanijana 1962 oli Porin Talouskoulun Kannatusyhdistys ry, joka järjesti perinneruokien keräyskilpailun. Heidän kanssaan yhdistyksemme on vuosien saatossa tehnyt paljon yhteistyötä.

Maakunnasta saadun mittavan resepti- ja tapakulttuurimateriaalin ansiosta päätettiin muodostaa laaja-alainen toimikunta, jossa Satakunnan Talousopettajat olivat myös mukana. Toimikunta muodosti yhdistyksen, jonka nimeksi tuli Satakuntalainen Keittotaito ry. Satakunnan Kotitalousopettajien jäsenet olivat isossa asemassa ruokaohjeiden kokeilussa ja muokkauksessa nykyaikaan. Aineistosta päätettiin tehdä Satakuntalainen keittokirja, josta tuli todellinen tietokirja, kun reseptiikkaan liitettiin laaja tapakulttuuriosio. Ensimmäinen painos julkaistiin 1969. Kiinnostus oli niin valtaisa, että kirjasta on tehty neljä painosta. Viimeisin painos on vuodelta 1992, jota on vielä joitain kappaleita saatavana. Yhdistyksemme perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja, kotitalousneuvos Ritva Tuulos on toiminut merkittävässä asemassa kirjahankkeessa.

Kursseja, seminaareja ja yritysvierailuja

2000-luvulle tultaessa luontainen kodeissa opittu arjenhallinta oli vähentymässä. Ruoanvalmistus sekä kodin- ja taloudenhoito olivat siirtymässä valmiiden teollisuuden valmisteiden ja palvelujen käyttämiseen. Yhdistyksemme onkin ollut mukana järjestämässä muutamia paikallisia seminaareja asian tiimoilta. Kaiken kaikkiaan yhdistystoimintamme on ollut laaja-alaista. Jäsenille on järjestetty erilaisia kursseja ja monenlaisia vierailuja useissa yrityksissä. Kesäisin olemme tehneet kesäretkiä maakuntarajoja rikkoen. Jäsentapaamisissamme on käsitelty esimerkiksi uutta ja ajankohtaista tietoa, kaunista kattausta ja sisustusta, kulttuuria ja tietysti hyvää suuhun pantavaa.

Nyt 60. vuosijuhlan kynnyksellä olemme tutustuneet tarkoin yhdistyksemme vuosikymmeniin ja pyrkineet aikaan saamaan kattavan läpileikkauksen toimintamme alkuvaiheista, keskiajasta ja nykyhetkestä. Tästä kaikesta on valmistumassa filmi, jota työstämme yhteistyössä Sataedun media-alan opiskelijoiden ja Villilä Studioiden kanssa. Tuotos valmistuu 60 vuotisjuhlaamme ja on vuodenvaihteessa katsottavissa kotisivuillemme tulevan linkin kautta.

Teksti: Satakunnan Kotitalousopettajat ry Marja Jokela, puheenjohtaja ja Sarita Martikainen, sihteeri
Kuva: Satakunnan Kotitalousopettajat ry, arkisto

Jaa somessa.

Jätä vastaus