Siistiä seuraavatkin sata vuotta! -Sinituotteen juhlavuoden lahja Moppirata 2017 innostaa kymmenenvuotiaat lapset kotitöihin

1

Kodin siisteyden ylläpito kuuluu koko perheelle. Kun lapset otetaan mukaan kotitöihin, he oppivat pitämään omasta ympäristöstä huolta. Näitä arjenhallintataitoja harjoitellaan Sinituotteen ja Marttaliiton Moppirata-siivoustyöpajassa. Työpajoja järjestetään alakouluissa ympäri Suomea syyslukukaudella 2017. Moppirata -kiertue järjestetään Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi ja sen tavoitteena on opettaa siivoustaitoja 4.-luokkalaisille lapsille.

Lapset oppivat kodin askareita tekemällä arjen hallintaa ja vastuullisuutta. Sinituote ja Marttaliitto haluavat tukea näiden taitojen oppimista ja lahjoittaa Suomelle siivoustaitoja. Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Sinituote ja Martat ovatkin rakentaneet yhteistyössä Moppirata -työpajakonseptin ja kiertue toteutetaan valtakunnallisesti kouluissa syyslukukaudella 2017. Tavoitteena on opastaa kotitöiden tekemistä yhdelle ikäluokalle, eli innostaa kaikki kymmenenvuotiaat siivoamaan.

Moppirata on yhden oppitunnin mittainen toiminnallinen tuokio, jossa opetellaan kodin perussiivousta. Työpajassa tunnistetaan siivousvälineitä, mietitään kodin likaisimpia kohtia ja niiden siivousta. Toki oppitunnin aikana tartutaan ihan oikeasti myös siivousvälineisiin ja kokeillaan, miten moppi liikkuu omissa käsissä.

Työpajojen käytännön toteutuksesta vastaa valtakunnallinen riippumaton neuvontajärjestö Marttaliitto. Työpajat on mahdollista toteuttaa kaikkien Marttapiirien alueiden kouluissa läpi koko maan.

Siistiä tulevaisuutta

Moppirata-työpaja tukee uuden opetussuunnitelman suuntaisesti niin laaja-alaisia osaamiskokonaisuuksia kuin kotitaloudenkin sisältöalueita. Laaja-alaiseen osaamiskokonaisuuteen sisältyy oppilaiden arjen taitojen kehittäminen ja oppimisympäristön siisteydestä huolehtiminen. Aihealueeltaan se sopii sisällytettäväksi esimerkiksi kotitalousopetukseen, jossa vuosiluokilla 13.-6. on mahdollista harjaannuttaa itsenäistä toimintaa erilaisissa kotiin liittyvissä tehtävissä. Täten tuokion teema kodin siivous tukee juuri tätä aihealuetta.

Moppirata-kiertueen tarkoitus on saada arjen taitojen opettelusta pysyvä käytäntö. Vaikka kouluihin toimitetaan siivousvälinepaketteja työpajoja varten ja ne on koottu tätä koulutusta ajatellen, paketit jäävät koulujen käyttöön. Opetusta voi siis jatkaa varsinaisen kiertueen jälkeenkin, vaikka samalla sisällöllä tai kehittää sitä eteenpäin uusia taitoja opetellen.

Kiertueen aikana Moppirataan osallistuneet oppilaat saavat lahjaksi oman mopin, jotta opittuja taitoja ja siivoamista on helppo jatkaa omassa kodissa.

Miten kotitöihin osallistutaan lapsiperheissä

Sinituotteen teettämän tutkimuksen mukaan malli kotitöiden tekemisestä opitaan omassa lapsuuden kodissa (Taloustutkimus, kesäkuu 2016). Tämä innosti tarttumaan haasteeseen ja varmistamaan, että kotitöitä opetellaan niin kotona kuin koulussakin jo varhaisessa vaiheessa.

Lapsiperheiden kotitöitä koskevan tuoreen tutkimuksen mukaan (Norstat, joulukuu 2016), perheissä kannustetaan lapsia kotitöihin kiitettävästi. Eniten lapsille tunnutaan antavan järjestelyyn liittyviä tehtäviä, kuten omien jälkien ja tavaroiden siivoaminen, eteisen järjestyksen ylläpito, astianpesukoneen tyhjennys. Vähiten lapset osallistuvat perussiivoustöihin, kuten lattian- ja kylpyhuoneen pesuun ja WC-tilojen puhdistukseen. Poikkeuksena näihin tehtäviin oli imurointi, joka nousi tutkimuksessa yhdeksi suosituimpien lapsille vastuutettujen siivoustöiden joukkoon.

Yli puolessa perheitä oli päivittäin tai useamman kerran viikossa siivoukseen liittyviä erimielisyyksiä, mutta toisaalta perheissä jossa kaikki perheenjäsenet osallistuvat siivoukseen, eikä siitä tarjota erillistä palkkiota, oli erimielisyyksiä vähiten. Tutkimuksen mukaan äidin ei kannata omia siivousta itselleen, vaan siivouksesta kannattaa tehdä osa koko perheen arkea. Näin siivoustaitoja opitaan parhaiten.

Siivotaan Suomi yhdessä!

Sinituote ja Marttaliitto kutsuvat kaikki mukaan yhteiseen haasteeseen. Juhlavuoden Yhdessä -teeman mukaisesti tämäkin projekti toteutetaan yhdessä koko Suomen kanssa, ja kuka tahansa voi ilmoittautua mukaan vapaaehtoiseksi projektiin, eivät ainoastaan Marttajärjestön jäsenet.

Oppilaita ohjaavalle aikuiselle riittävät tavalliset arkisiivouksen taidot. Ihan ilman opastusta ei tarvitse lähteä työpajoja kuitenkaan vetämään. Martat järjestävät omissa piireissään kevään aikana ja vielä syksyn alussakin koulutuksia vapaaehtoisille työpajojen vetäjille. Moppirata -koulutuksen voi käydä myös verkkokurssina. Vapaaehtoiset palkitaan työstään omilla siivousvälinepaketeilla.

Ilmoittaudu mukaan Moppirataan:

Oman koulun 4.-luokkalaiset mukaan?
* Jos tiedät koulun, joka on halukas lähtemään mukaan, voit olla yhteydessä oman alueesi Marttapiiriin.
* Toimintatuokio ei vaadi luokanopettajalta juurikaan toimia etukäteen. Itse toimintatuokiossa opettajan rooli on toimia lähinnä avustajana.

Haluatko vapaaehtoiseksi?
* Voit toimia vapaaehtoisena kouluttajana vaikka et olisi Marttajärjestön jäsen. Ota yhteyttä oman alueesi marttapiiriin ja ilmoittaudu mukaan.
* Käy kurssi (joko oman Marttapiirisi järjestämä tai verkkokurssi)
* Sovi sopivan koulun kanssa yhteistyöstä.
* Martat kokoavat koulujen tiedot ja Sinituote lähettää opetusmateriaalit suoraan koululle
* Vastaa kyselyyn työpajan jälkeen ja saat itsellesi palkkioksi Sinituotteen siivousvälinepaketin.
* VINKKI: Myös opettajat voivat käydä kurssin ja pitää Moppiradan itse oppilailleen.

Lue lisää ja osallistu! martat.fi/moppirata

Toteutuneita haaveita ja vapaaehtoistyötä

Kun minulta kysyttiin lapsena haaveammattia, vastasin aina, että minusta tulee luokanopettaja. En tiedä mistä innostus ammattiin alun perin lähti, mutta vuosien ajan olin varma, että opettaja minusta tulee. Loppujen lopuksi en päätynyt opettajaksi, mutta olen joskus miettinyt, mitä se työ oikeasti olisi. Kun Sinituotteen ja Marttaliiton työpajatoiminta varmistui, tiesin heti tilaisuuteni tulleen.

Kävin Uudenmaan Marttapiirissä reilun tunnin mittaisen Moppirata-koulutuksen. Minulla oli siivouksen perustaidot hallussa, ja se olikin tähän riittävä pohjakoulutus. Osasin nimetä siivousvälineet ja niiden käyttötarkoituksen, suoritin aika haastavan radan mopilla paperipalloa pujotellen ja pääsin läpi siivousliinan taittelutestistäkin. Moppiajokortti on takataskussa ja olen valmis haasteeseen.

Saan vihdoin toteuttaa haaveeni luokanopettajan pestistä, ainakin yhden oppitunnin ajan. Samalla saan olla mukana Suomi 100 vuotta -juhlavuoden toteutuksessa.

Anna Simolin, tiedottaja, Sinituote Oy

Teksti: Anna Simolin

Jaa somessa.

1 kommentti

  1. Kirsti Karhumaa on

    Hei!
    Olisin kiinnostunut moppirata- ohjelmasta 4. Luokalleni Oulun normaalikoulussa syksyllä 2017!
    Terv. Kirsti Karhumaa

Jätä vastaus