Suomalainen kananmuna on turvallinen ja monipuolinen elintarvike

0

Suomalainen kananmuna on erinomainen lähellä tuotettu elintarvike. Kananmunien kulutus onkin noussut viimeiset 15-vuotta. Jokainen suomalainen syö keskimäärin noin 12 kg kananmunia vuodessa. Kappalemäärällisesti se tekee 200 kananmunaa per henkilö. Silti määrä on pieni verrattuna esimerkiksi espanjanlaisiin, jotka syövät 300 kananmunaa per henki. Näin ollen voisimme hyvinkin käyttää tätä lähellä tuotettua elintarviketta entistä monipuolisemmin ja useammin.

Suomalainen kananmuna on puhtaudessaan ja turvallisuudessaan maailman huippua. Laatu ja turvallisuus syntyvät monista asioista ja tähän tarvitaan koko ketjua: tiloja, pakkaamoja ja viranomaisia. Suomalainen kananmuna on salmonellavapaa, eikä tilojen kanoja lääkitä, joten meillä on myös antibioottivapaa kananmuna. Nämä asiat ovat meille arkipäivää, mutta esimerkiksi saksalainen lapsi ei koskaan maista raakaa lettutaikinaa, toisin kun suomalainen lapsi voi sen surutta tehdä.

Vitamiinipommi

Kananmuna on ainutlaatuinen yhdistelmä eri vitamiineja. Pieneen, soikeaan ja kovakuoriseen vitamiinipommiin mahtuukin kaikkia muita vitamiineja paitsi C-vitamiini. Erityisen merkittävä se on B-12- ja D-vitamiinin lähteenä. Kananmunan keltuainen pitää sisällään vitamiinit ja terveelliset rasvahapot, kun taas valkuainen on rasvattomuutensa ja kolesterolittomuutensa ansiosta mm. laihduttajien suosiossa. Kananmunan valkuainen sisältää biologisesti laadukasta proteiinia.

Kananmunassa on kaloreita 143 kcal/100g. Yhtä munaa kohden se tekee noin 75 kcal riippuen hieman kananmunan koosta.
Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti pehmeää, terveellistä rasvaa. Kananmunan keltuainen pitää myös sisällään lähes kaikki kananmunan vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet. Kananmunan valkuainen on taas loistava rasvaton proteiinin lähde. Kananmuna on aina luontaisesti maidoton ja gluteeniton.

Tuotekehitystä ja vientimarkkinoita

Kananmunaa on lähdetty tänä päivänä myös jalostamaan, joka mahdollistaa uusien kananmunatuotteiden kehittämisen. Kokonainen kananmuna on upea tuote, mutta uusien innovaatioiden myötä on kananmunasta saatu heti käyttövalmiita juomia ja muita valmistuotteita. Maidottoman ja gluteenittoman ruokavalion lisääntyminen on mahdollistanut uusille tuotteille hyvän kysynnän.

Suomessa kananmunan laajaa jalostamista tehdään vain Laitilassa, Munaxilla. Uusin tuoteinnovaatio on valkuaispohjaiset heti juotavat ja hyvänmakuiset juomat, Protein Smoothiet. Myös heti valmis Munavoi on hieno esimerkki siitä, miten kananmunaa pystyy viemään uudelle tasolle. Laitilan Kanatarhan Munavoille on myönnetty patentti.

”Näemme asian niin, että kun pidämme tuotekehityksen omissa käsissämme, saamme meidän puhtaita raaka-aineita myös ulkomaan vientimarkkinoille”, toteaa Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka

Mikä kananmunarasia pitäisi kaupan hyllyltä valita?

Suomessa on virallisesti neljä tuotantomuotoa. Juuri Munax toi Suomeen vuonna 2013 sen neljännen tuotantomuodon eli ulkokananmunatuotannon. Tämä tuotantomuoto on löytänyt hyvin kuluttajat muutamassa vuodessa.

”Ulkokananmunatuotanto on Euroopassa hyvin suosittu tuotantomuoto. Nämä kanat pääsevät ulkoilemaan joka päivä ja ne syövät lähellä tuotettua GMO-vapaata rehua”, toteaa Janne Torikka.

Kun kaupan hyllyllä avaa kananmunarasian, huomaa, että jokainen kananmuna on leimattu.

Kananmunien kuoren leimat kertovat munan alkuperästä. Leiman ensimmäinen numero kertoo tuotantotavan. Kirjaimet leiman keskellä kertovat alkuperämaan, ja viimeiset kanalatunnuksen.

Nolla = 0 Munan edessä kertoo, että kyseessä on luomukananmuna. Luomukanat asustelevat ikkunallisessa lattiakanalassa. Luomukanat ulkoilevat koko kesäkauden ja syövät luomurehua. Kanoilla on tilaa liikkua ja kanaloissa on virikkeenä mm. luomuporkkanoita ja omenoita.

Yksi = 1 munan edessä kertoo, että kyseessä on ulkokanan kananmuna. Ulkokanat asustavat lattiakanalassa ja niillä on ympäri vuoden mahdollisuus haukata happea. Joka aamu aamuruokinnan jälkeen, kanat voivat mennä tepsuttelemaan katetulle terassille tai laidunalueelle. Ulkokanat syövät lähellä tuotettua GMO-vapaata rehua.

Kaksi = 2 munan edessä kertoo, että kyseessä on lattiakanalan munia eli kauppanimikkeeltään vapaan kanan kananmunia. Kanat asustelevat lattiakanalassa ja pääsevät hyppimään orsilla ja munivat pesiin.

Kolme = 3 kertoo, että kyseessä on pienryhmäkanalan munia. Kanat asustelevat pienissä ryhmissä, josta tulee nimitys pienryhmäkanala. Varustelluissa tiloissa kanoilla on virikkeenä orsi, munintapesä, kynsiviilat ja pehkualue kuopimista ja nokkimista varten. Kanojen aamu alkaa, kun kanalan valot sytytetään pikku hiljaa päälle, mukaillen auringon nousua. Tämän jälkeen kanalan aamu rauhoitetaan muninnalle. Muninnan jälkeen rehukoneet lähtevät käyntiin ja on aamupalan aika. Nämä kananmunat ovat biologisesti erityisen puhtaita kananmunia.

Tilalta tulleet kananmunat tulevat Munaxille, pakkaamoon. Jokainen kananmuna käy läpi tarkan laaduntarkkailun. Robotti nostaa kananmunat hihnalle, missä kananmunat läpivalaistaan, kuorta koputetaan, jotta se on tarpeeksi vahva rasiaan. Kananmunat käännetään oikein päin, jotta se säilyy paremmin. Tämän jälkeen kananmunat saavat uv-käsittelyn eli pintabakteerit tuhotaan. Sitten tulee punnitus ja leimaaminen ja jokainen kananmuna löytää omalta radaltaan oikeaan rasiaan.

Kananmunia on neljä eri kokoluokkaa S, M, L ja XL.

Kananmunan unelmasäilytyslämpötila on + 14 astetta. Kananmunat voi kuitenkin säilyttää niin jääkaapissa kuin huoneenlämmössä. Tärkeintä on tasalämpöisyys eli lämpötilojen sahaaminen saa aikaan kosteutta kananmunan pintaan, joka voi johtaa ennenaikaiseen pilaantumiseen. Kananmuna ei pilaannu niin kauan kuin kuori pysyy ehjänä. Jos kuori särkyy tai tulee kosteutta, alkaa pilaantuminen.

Tärkeintä on muistaa, että kananmuna on monipuolinen ja ravitseva elintarvike. Kananmunan voi ajatella kolmena osana ja jokainen osa toimii vähän eri tavalla. Kokonainen kananmuna on tuttu tuote. Keltuaisesta valmistetaan majoneesia ja mm. jäätelöä ja valkuainen toimii vaahtoutuvuutensa ansiosta hyvin myös marengeissa kuin myös rasvattomana proteiinin lähteenä.

Suositaan suomalaista elintarviketta!
Teksti: Munax – Laitilan Kanatarha

Jaa somessa.

Jätä vastaus