Uuden äärellä – kotitaloustiede muutti Savonlinnasta Joensuuhun

0

Päätös Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksen keskittämisestä Joensuun kampukselle aiheutti valtaisan muuttotohinan. Savonlinnasta siirtyi taito- ja taideaineita painottava opettajankoulutus Joensuuhun, jonka lopputuloksena Joensuuhun syntyi Suomen monipuolisin opettajankoulutusyksikkö. Vanhoja tiloja Joensuussa on remontoitu ja uusia rakennettu. Kotitalous ja monimateriaalinen käsityö ovat tarvinneet uudet tilat ja lastentarhanopettajankoulutus ja luokanopettajankoulutus lisää tiloja. Myös uusi normaalikoulu on rakenteilla Joensuun Rantakylään. Muuttolaatikoita on riittänyt. Pelkästään kotitaloustieteen opetuskeittiön välineistöä lähti Savonlinnasta Joensuuhun 100 muuttolaatikkoa.

Muuton tekeminen on aina uuvuttavaa. Tyhjennät kaapit, valitset mitä otat mukaan ja minkä laitat kierrätykseen tai myyt, sitten pakkaat ja lopulta purat tavarat uudessa paikassa ja järjestät paikoilleen. Toisaalta muutto tarjoaa oivan mahdollisuuden kunnon inventaariolle. Kaappeihin kertyy käytöstä poistettua tavaraa ja sellaista, mitä ei ole jostain syystä raaskinut heittää pois. Varsinkin, kun tilat ovat olleet käytössä niinkin pitkään kuin Savonlinnassa. Taito- ja taideaineilla oli Savonlinnassa pitkä perinne ja kaupunkiin perustettiin seminaari vuonna 1952 jatkamaan Sortavalan naisseminaarin työtä kotitalous- ja tekstiilityönopettajien kouluttamiseksi. Seminaari siirtyi 1960 nykyisin tiloihin, joista nyt muutettiin. Vanhin käytössä säilynyt ja mukaan lähtenyt astiasto on peräti 1930-luvulta.

Muuttaminen näin laajassa mittakaavassa on suuri operaatio. Kotitaloustieteen tiloissa käynnistyi muuttoinventaario jo vuonna 2016, jatkui muuttomyynnillä 2018 ja päättyi lopulta muuttotoriin keväällä 2018.

Savonlinnan opetuskeittiön muuttoinventaario.

Muuttotori Savonlinnassa kotitaloustieteen opiskelijoille.

Tavaroita pakattiin muuttolaatikoihin muuttoavuksi palkattujen kotitaloustieteen opiskelijoiden voimin viitenä päivänä. Pakkaaminen sujui todella nopeasti, kun oli tehty inventaario jo etukäteen. 9.heinäkuuta tavarat purettiin Joensuussa koko kotitaloustieteen henkilökunnan (Anna-Liisa, Eija, Eeva ja Johanna) ja kahden muuttoapulaisen voimin. Nyt elokuussa töihin paluun jälkeen olemme hakeneet kaikille tavaroille niitä lopullisia sijoituspaikkoja, jotta tilat olisivat valmiit opetuksen käynnistyessä syyskuussa.

Ensimmäinen reaktio, kun näimme uudet tilat Joensuussa valmiina, oli ”vau”! Meillä on tilavat, valoisat ja värikkäät tilat – kokonainen siipi meidän käytössä. Oli todella hyvä, kun pääsi itse osallistumaan tilojen suunnitteluun ja miettimään kaikille toiminnoille näihin raameihin mahdollisimman hyvät ratkaisut yhdessä arkkitehtien kanssa. Naturan 3.kerroksen B-ovesta meille on suora yhteys tunnelmalliseen aulatilaan, johon opiskelijat jättävät kenkänsä ja ulkovaatteensa ja vaihtavat sisäkengät jalkaansa. Aulatila sopii myös istuinten puolesta pienimuotoiseen ryhmätyöskentelyyn.

Aulatila.

Kodin hoidon ja vaatehuollon opetuksen tilojen käyttökelpoisuus parani, sillä tila kasvoi käyttötarkoitusta vastaavaksi (lähes tuplaantui). Luokan kalustusta voidaan muunnella vaihtuviin erilaisiin oppimistilanteisiin, lisäksi oppimisympäristö ja sen uudistunut laitteisto mukaan lukien päivittynyt opetusteknologia mahdollistavat opetuksessa teorian ja käytännön yhdistämisen mielekkäällä, tutkivaa oppimista tukevalla tavalla.

Kodinhoidon ja vaatehuollon opetustila.

Keittiön ja kodin hoidon ja vaatehuollon tilojen välissä olevaa demotilaa on nyt mahdollista hyödyntää muun muassa sekä ruuanvalmistuksen että puhdistuksen eri vaiheiden ja ilmiöiden havainnollistamiseen. Demotilasta löytyy opettajan demonstraatiopöytä induktioliedellä ja uunilla varustettuna. Myös vesipiste löytyy. Kattoon kiinnitetty demonstraatiopeili auttaa opiskelijoita näkemään tilan joka suunnasta opettajan pöydälle. Iso kosketustaulu mahdollistaa monipuoliset ja opiskelijoita osallistavat työskentelytavat.

Demotila.

Koska kaikki kotitaloustieteen opetustilat ovat lähekkäin toisiaan, tarjoaa se mahdollisuuksia opetuksen ja oppimisen kehittämiseen vuorovaikutuksessa toisen opettajan ja eri opintojaksojen kesken. Voidaan suunnitella entistä helpommin ilmiölähtöistä opetusta, suunnitella erilaisia teemakokonaisuuksia ja tehdä laajoja projekteja.
Opetuskeittiössä löytyy kuusi eriväristä keittiöpistettä, varustettuna astianpesukoneilla, keraamisella tai induktioliedellä ja uuneilla. Keittiötyypeistä edustettuna ovat saareke, U- ja esteetön keittiö. Esteetön keittiö mahdollistaa myös pyörätuolilla työskentelyn, kun sekä työtasot että osa kaapistoista on sähköistetty ja ne voi säätää oikealle korkeudelle.


Opetuskeittiötä vastapäätä käytävän toisella puolella on ruokasali astiakaappeineen. Ruokasalista heilurioven kautta pääsee astianpesupisteelle, jossa kaksi astianpesukonetta hoitaa ruokailuastioiden ja -välineiden puhdistuksen. Lisäksi meillä on vielä säilytystila varustettuna kaapistoilla, joissa säilytetään harvemmin tarvittavaa välineistöä, kuten esimerkiksi mehumaijaa. Käytävän varrella sijaitsee myös työhuoneemme. Nyt on lyhyt matka opettamaan.


Haikeudella muistelemme Savonlinnassa vietettyjä vuosia, mutta innolla odotamme uusissa tiloissa käynnistyvää opetusta. Muistot Savonlinnasta elävät valokuvissa, meidän opettajien ja opiskelijoiden muistoissa ja mukaan lähteneissä tavaroissa. Uudet tilat, hankinnat ja opetus Joensuussa luovat meille uusia mukavia muistoja, joita sitten joskus muistellaan haikeudella.

Teksti: Johanna Hokkanen, KM, KT
Itä-Suomen yliopisto,
Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osasto, Joensuu

Jaa somessa.

Jätä vastaus