Yhden muikun kalakukko ja muita ruokavihjeitä Savon Sanomille

0

Savon Sanomat on julkaissut ruokavihjeitä vuodesta 1972 alkaen. Nykyisin resepti löytyy joka päivä paperilehden lisäksi myös nettilehden Teemat-osasta. Koko ajan vihjeitä ovat toimittaneet Kuopion Kotitalousopettajat ry:n jäsenet. Vuonna 2006 parhaat ohjeet julkaistiin kirjassa Yhden muikun kalakukko.

ehden ruokavihjeestä saa inspiraation silloin, kun ikuinen jauhelihakastike kyllästyttää eikä keittokirjan tai netin selaamiseen ole aikaa. Lukijapalautteen mukaan aamulla lehden laidasta luetusta ja talteen leikatusta reseptistä on muotoutunut monen perheen suosikkiruoka.

Viime huhtikuussa yllätyimme iloisesti, koska Savon Sanomien Kuumalla linjalla (= yleisön osasto) kiitettiin ruokavihjeitä:

Tänä keväänä päivittäin julkaistut ruokaohjeet ovat olleet Savon Sanomissa poikkeuksellisen monipuolisia ja hyviä! Myös erikoisruokavalioita on huomioitu.

Usein on ruokavihjeistä kiitelty suoraan toimitukseen tai kirjoitettu lehden sivuilla. Se on ollut mukavaa kuultavaa ja luettavaa. Ruokavihjeillä on siis edelleenkin merkitystä lehden lukijoille, Sari Hartikainen sanoo.

Ruokavihjeiden toimitus ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan Savon Sanomat maksaa työstä. Saaduilla tuloilla maksetaan jäsenmaksut yhdistykselle.

Reseptejä urakkatyönä

Ruokavihje on Savon Sanomien yksi pisimpään tuotettuja palvelupalstoja. Kiitoksia on satanut koko ajan ja yhdyshenkilönä on toiminut moni kotitalousopettaja ja jotkut heistä pitkäänkin. Nykyisin ruokavihjeiden yhdyshenkilönä toimii KM, kotitalousopettaja Katariina Toiviainen.

”Monta asia on muuttunut viime aikoina. Savon Sanomat on muuttunut tabloidiksi, mikä on johtanut siihen, että myös ruokavihjeen tila on pienentynyt. Ruokaohjeen maksimipituus on 600 merkkiä, joten ohjeen on oltava todella tiivis ja lyhyt”, Katariina kertoo.

”Tiedän, että vihjeiden laatiminen tuottaa paljon työtä jäsenille. Joudun välillä muistuttamaan sähköpostilla siitä, että vihjepankki on tyhjä ja uusia ohjeita pitää lähettää pikaisesti. Tavoite on, että jokainen jäsen lähettää viisi ohjetta kolme kertaa vuodessa”, Katariina mainitsee.

”Ruokavihjeiden ohjeet voivat olla arki-, juhla- tai perinneruokia, keittoja, salaatteja, jälkiruokia, leivonnaisia tai ihan mitä vaan”, kunhan ne mahtuvat 600 merkkiin, Katariina kannustaa.

Keittokirja tuhansista resepteistä

Vuosina 1972 – 2006 reseptejä oli julkaistu jo yli 8 800 kappaletta. Savon Sanomat juhli 100 vuoden taivaltaan ja sen kunniaksi lehti päätti seuloa ohjeista monipuolisen kattauksen kirjaksi. Yhden muikun kalakukko -kirja julkaistiin marraskuussa 2006. Kirja sisältää oikeasti reseptin yhden muikun kalakukoille.

Kolmenkymmenen vuoden aikana ruokakulttuuri on ehtinyt muuttua paljon. Tekijät kertovat, että joitakin ohjeita ajanmukaistettiin eli kevennettiin. Perinneruuista mukaan pääsi mustikkakukko, joka on kaikenikäisten lempiruoka.

Kirjan kokoamiseen osallistuivat Kotitalousopettajat Sari Hartikainen, Miia Palmu-Niemelä ja Katja Taskinen. Savon Sanomilta työhön osallistui toimittaja Eila Ollikainen. Keittokirjasta otettiin aikoinaan 3 000 kappaleen painos.

Teksti: Reija Huttunen

Jaa somessa.

Jätä vastaus